Beurzen Vandaag | Jubelstemming door stimulering VS
NEDERLAND
De AEX-index en de AMX-index stijgen bij opening met bijna 3%. De fondsen die bij slecht coronanieuws in de vuurlinie liggen, bevinden zich nu in de voorste rijen, zoals Air France-KLM. De kanarie in de kolenmijn bij slecht nieuws, Flow Traders, is de enige daler. Dat blijft een vreemde gewaarwording, want het bedrijf profiteert juist operationeel van volatiele beursdagen als deze.
Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:
- Air France-KLM +6,8%
- ABN Amro +5,8%
- BAM +5,4%
Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:
- Flow Traders -1,3%
- –
- –
EUROPA
Elders in Europa gaan de beursindices ook flink omhoog. De Eurostoxx50 stijgt met 2,6%. De Brits-Ierse bouwmaterialenmaker CRH is uitblinker, zoals BAM in Nederland. Het Amerikaanse regeringsplan betreft vooral de infrastructuur, en dat straalt ook op CRH af. Opvallend is dat Daimler bij de grote stijgers is, waar Volkswagen juist hekkensluiter is met een stijging van 0,9%. Volkswagen is vooral qua imago in de problemen. Wij geven niettemin een koopadvies voor het aandeel.
Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- CRH +8,1%
- Daimler +5,0%
- BNP Paribas +4,2%
Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- –
- –
- –
VERENIGDE STATEN
De Dow Jones won 0,6% na aanvankelijk in de min te zijn geopend. De negatieve stemming bij beleggers na berichten dat het coronavirus weer terrein aan het winnen is, sloeg om nadat de Fed had gemeld klaar te staan om de obligatiemarkten met aankopen te willen ondersteunen. Raytheon Technologies was uitblinker vanwege een defensie-order van de Amerikaanse regering.
Grootste stijgers Dow Jones:
- Raytheon Technologies +2,6%
- Goldman Sachs +2,3%
- American Express +2,2%
Grootste dalers Dow Jones:
- Merck -3,0%
- Chevron -1,3%
- Pfizer -1,2%
GRAFIEK VAN DE DAG
De Bloomberg Financial Conditions Index toont duidelijk aan dat de schok van de coronacrisis (rechts) vergelijkbaar is met die van de financiële crisis in 2009 (links). Ook zichtbaar is dat de schrik onder beleggers weer toeneemt, na de eerste positieve economische berichten over corona.
AGENDA
Bedrijfseconomische berichten:
Nedap, update over tweede kwartaal (nabeurs)
Macro-economische berichten:
Economisch sentiment eurozone, juni (verwacht: 20; vorig: 46)
Inflatie Duitsland, mei jaar-op-jaar (verwacht: 0,6%; vorig: 0,9)
Industriële productie VS, mei (verwacht: -16%; vorig: -11,2%)
Detailhandelsverkopen VS, mei (verwacht: -10,2%; vorig: -16,4%)