Beurzen Vandaag | Rode financials
Duitsland kwam met een slechte handelscijfers. In april is de Duitse export met 24% gedaald ten opzichte van maart, en nam de import met 16,5% af. De cijfers maken duidelijk dat het economisch herstel minder snel verloopt dan gehoopt.
NEDERLAND
Op de Nederlandse beurs krijgen de financiële instellingen er na een periode van koersstijging vanochtend weer flink van langs. Buiten de top-3 dalers gaan ook ABN Amro, NN Group en Aegon omlaag. Toch zijn er ook veel stijgers. De winsten zijn overigens beperkt, want de AEX-index blijft met 566 punten op zijn plaats liggen. De AMX-index daalt met 0,7%.
Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:
- Philips +2,3%
- Fagron +2,3%
- Galapagos +1,8%
Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:
- ING -4,6%
- ASR -3,9%
- Air France-KLM -3,8%
EUROPA
Ook in de Eurostoxx50 zijn de financiële instellingen vanochtend de gebeten hond. Zij trekken de index zelfs in de min, met een verlies van 0,3% in de ochtendhandel.
Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- Philips +2,3%
- Sanofi +1,8%
- L’Oréal +1,7%
Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- Société Générale -5,5%
- ING -4,6%
- BNP Paribas -4,3%
VERENIGDE STATEN
In de VS was gisteren het cyclische herstel overheersend, want Boeing, Dow Inc en Walgreens Boots Alliance waren de grootste stijgers terwijl techniek en gezondheidszorg de grootste dalers leverden. De Dow Jones Industrial Index steeg per saldo met 1,7%.
Grootste stijgers Dow Jones:
- Boeing +12,2%
- Dow Inc +4,4%
- Walgreens Boots Alliance +3,7%
Grootste dalers Dow Jones:
- Intel -1,0%
- UnitedHealth Group -0,8%
- Johnson & Johnson -0,4%
GRAFIEK VAN DE DAG
Het conflict tussen de VS en China sinds 2017 wordt veelal gezien als slecht voor de aandelenmarkten, maar Ajay Kapur van Bank of America k0mt met een tegengestelde visie en Bloomberg heeft grafisch vastgelegd of die op korte termijn voor de MSCI All World Index opgaat. Het conflict zou volgens Bank of America de investeringen en innovatie stimuleren. Nieuwe militair-civiele technologie zou de productiviteit stimuleren, wat voor de komende tientallen jaren tot extra groei zou leiden. Rivaliteit in het verleden, zoals die tussen het VK en Duitsland eind negentiende, begin twintigste eeuw en die tussen de VS en de Sovjet-Unie hadden volgens de bank datzelfde effect.
AGENDA
Bedrijfscijfers:
AB InBev, ex-dividend (€0,50)
Macro-economische cijfers:
Inflatie Nederland, mei, jaar-op-jaar (vorig: 1,2%)
Economische groei eurozone, 1e kwartaal, jaar-op-jaar (verwacht: -3,3%; vorig: 1%)
Handelscijfers Duitsland
Groothandelsvoorraden, VS, april (verwacht: 0,4%; vorig: -1%)