Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Actueel advies

ABN Amro | Kwartaal vol teleurstellingen

0 0 Leestijd ongeveer

Twee internationale tegenvallers doen ABN Amro pijn op een moment dat de traditionele bankactiviteiten onder druk staan door de coronapandemie. De nieuwe topman Robert Swaak moet snel orde op zaken stellen.

ABN Amro heeft in het eerste kwartaal een winst van €478 mln zien omslaan in een verlies van €395 mln. Eind maart had de onderneming al gewaarschuwd voor rode cijfers, maar de omvang van het verlies is aanzienlijk groter dan verwacht. Dat is voor een groot deel te wijten aan twee specifieke tegenvallers: de Amerikaanse clearingbank boekte een verlies van €235 mln omdat een grote klant in de problemen kwam en in Singapore leverde een fraudegeval €225 mln schade op. Daarnaast heeft ABN Amro €511 mln opzij gezet voor de economische impact van de coronapandemie en de felle daling van de olieprijs. Voor heel 2020 verwacht de bank dat de risicokosten uitkomen op circa €2,5 mrd. Dat komt neer op 90 basispunten. Daarmee liggen de risicokosten een stuk hoger dan gebruikelijk, maar wel lager dan de 132 basispunten in het eerste kwartaal.

EERSTEKWARTAALCIJFERS
In € mln20202019
Totale baten19242081
Totale lasten13001327
Nettowinst-395478

Lichtpuntje

Ook in operationeel opzicht maakten de kwartaalcijfers weinig indruk. Anders dan bij sectorfavoriet ING, namen de netto rente-inkomsten iets af: -3% naar €1,5 mrd. De commissie-inkomsten namen met 6% toe naar €438 mln, maar omdat ook de overige inkomsten flink lager uitpakten, daalden de totale baten met 8% naar €1,9 mrd. Een lichtpuntje was dat ABN Amro de operationele kosten in het eerste kwartaal goed in de hand hield: -2% naar €1,3 mrd. Dat is vooral te danken aan een daling van de personeelskosten met 6% naar €531 mln. Het is echter de vraag of de bank erin slaagt die loonkosten ook in de toekomst laag te houden, met het oog op het op orde brengen van alle klantdossiers.

Risicomanagement schiet tekort

De tegenvallers door de Amerikaanse clearingbank en de Singaporese fraude onderstrepen het belang van beter risicomanagement. Dat heeft absoluut prioriteit voor de nieuwe topman Robert Swaak. Ze leiden echter ook de aandacht af van de traditionele bankactiviteiten op de Nederlandse thuismarkt – die redelijk goed door de coronacrisis lijken te komen – en van de sterke kapitaalbuffer. Zelfs na het kwartaalverlies komt de CET1 op 17,3%. Onder de strengere Basel IV-norm is dat circa 14%. De stevige kapitaalpositie, de zeer lage waardering en de ruimte die Swaak heeft om te focussen op de Nederlandse kernactiviteiten geven aanleiding om verder te kijken dan het teleurstellende kwartaal en het koopadvies te handhaven.

Mes moet dieper in de zakenbank
Het zwakke kwartaal onderstreept dat de zakenbank – ondanks harde ingrepen sinds 2018 – een zorgenkindje blijft voor ABN Amro. De divisie Corporate & Institutional Banking (CIB) boekte een verlies van €575 mln. Behalve door twee incidentele tegenvallers, was het verlies ook te wijten aan de blootstelling aan cyclische sectoren. De Nederlandse retailbank en de commerciële bankactiviteiten maakten respectievelijk een winst van €150 mln (-43%) en een klein verlies van €31 mln (-128%), hoewel de bank voor veel klanten de rentebetalingen en aflossingen voor zes maanden heeft opgeschort. Het risicoprofiel van CIB sluit simpelweg niet aan bij de rest van de bank. Als Swaak beleggers ervan weet te overtuigen dat hij orde op zaken stelt bij de zakenbank, komt het aandeel in een heel ander daglicht te staan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!