Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Actueel Jaap Barendregt, 19 mei 10:39

Beurzen vandaag | Groen geopend

0 0 Leestijd ongeveer

Er heerst weer enig optimisme op de beurzen vandaag. Het bedrijf Moderna heeft de eerste succesvolle proeven gedaan met een vaccin tegen corona.

Beleggers zien blijkbaar alweer een toekomst voor zich waarbij de economie en het bedrijfsleven bloeien. Zo snel gaat dat echter niet, want er moeten nog meer proeven genomen worden voordat het vaccin is goedgekeurd. Vervolgens moet het nog op grote schaal gefabriceerd worden. Een succes zou in ieder geval de onzekerheid over een nieuwe coronagolf verkleinen. En het selectieve inzetten van het medicijn in nieuwe coronahaarden zou ook al een belangrijke oplossing zijn.

NEDERLAND

De AEX-index opende enkele tienden van procenten hoger, net als de Midcap-index. Nadat het goede coronanieuws gisteren al effect had op de koersen, werkte dat effect vanochtend nog licht door. Daar speelt de goede stemming die vannacht uit de VS kwam overwaaien natuurlijk ook een rol bij.

De grootste stijgers zijn in het begin van de beurshandel de voorheen zo geplaagde banken ING en ABN Amro. Als de economie sneller opkrabbelt dan verwacht, hebben zij minder slechte debiteuren en zijn hun winsten sneller weer op peil.

Beleggers blijken ook hoopvol over Basic-Fit, maar de Nederlandse regering houdt momenteel voet bij stuk inzake het openingsregime. Wij zijn al enige tijd voorzichtig ten aanzien van het aandeel.

NIBC is teruggekomen op het besluit de dividenduitkering later uit te betalen, maar de grootaandeelhouders Flowers & Co en Reggeborgh Invest hebben beloofd dat zij hun deel voorlopig niet zullen innen. Dit heft een belemmering voor Blackstone op om NIBC over te nemen tegen een eerder vastgestelde prijs. Het aandeel NIBC staat momenteel ruim 12% hoger in de ASCX-index.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.15 uur:

 • Basic-Fit +3,9%
 • ING +3,6%
 • ABN Amro +3,2%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.15 uur:

 • Air France-KLM -5,0%
 • Unibail-Rodamco-Westfield -1,6%

EUROPA

Ook de Eurstoxx50-index kent een licht hogere opening met +0,1%. Dalers en stijgers houden elkaar bijna in evenwicht.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.15 uur:

 • Amadeus IT +4,1%
 • Allianz +2,0%
 • Nokia +3,5%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.15 uur:

 • Société Générale -3,5%
 • Vinci -3,0%
 • L’Oréal -2,7%

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones Industrial Index beleefde een topdag. De index steeg met 3,9%. De mededeling van Moderna dat de eerste proeven met een vaccin tegen corona zijn geslaagd, viel in goede aarde. Het waren vooral bedrijven die eerder getroffen waren, zoals transportmiddelen- en wapenmakers en bedrijven die met toerisme en reizen te maken hebben die in koers stegen. De technologiebedrijven die in de voorgaande weken zo goed gepresteerd hadden, bleven nu achter in de koersstijging.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Boeing +12,9%
 • Raytheon Technologies +9,8%
 • Dow Inc +9,5%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Merck -0,1%

GRAFIEK VAN DE DAG

De Bloomberg-grafiek toont hoe de waardering van de groei-aandelen (IT, software) momenteel uittorent boven die van de waardeaandelen (nutsbedrijven, telecom, banken). Het is duidelijk dat de laatste tijd de stijging van de  beurskoersen vooral gedragen wordt door de groei-aandelen. Er zijn sectoren waarin de beurskoersen het nog steeds slecht doen, zoals  die van de waarde-aandelen. Op hersteldagen, zoals gisteren, is het dan even andersom, omdat beleggers naar achterblijvers op zoek zijn.

AGENDA

Bedrijfscijfers:
HAL Holding met kwartaalupdate, Walmart en Home Depot met kwartaalcijfers
NIBC, biedingsbericht Blackstone bij de Autoriteit Financiële Markten

Macrocijfers:
Economisch sentiment Eurozone, mei, (verwacht: -10; vorig: 25,2)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.