Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 18 mei 2020 15:15

Tien AEX-fondsen met de meeste insidertransacties

0 0 Leestijd ongeveer

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten grepen insiders de coronacrash aan om aandelen bij te kopen. Het koopgedrag van bestuurders, commissarissen en directieleden is een waardevolle graadmeter van de stand van zaken binnen bedrijven en aandelenmarkten.

Handel met voorkennis is bij wet verboden. Hooggeplaatste personeelsleden, commissarissen en grootaandeelhouders weten meestal goed welke waarde in hun bedrijf schuilt. De draagwijdte van het verbod op handel met voorwetenschap reikt tot aan hun familieleden en inbreuken erop worden gezien als een ernstig misdrijf.

Het koopgedrag van insiders kunt u terugvinden in het register bestuurders en commissarissen van de Autoriteit Financiële Markten. Als u op de hoogte wilt blijven van wijzigingen, dan kunt u zich hiervoor bij de AFM aanmelden.

Anticyclisch beleggen

Door met eigen geld aandelen te kopen, geven insiders een belangrijk signaal af. Het is een aanwijzing dat ze in de toekomst van het bedrijf geloven. Het gedrag van insiders geeft ook aan hoe ze tegen de beurskoers van hun eigen aandelen aankijken.

Uit een grootschalig onderzoek van businessschool EDHEC naar Britse insidertransacties komt naar voren dat insiders anticyclisch beleggen. Ze gebruiken de tijdelijke koerszwakte om aandelen bij te kopen en ze opereren voornamelijk aan de verkoopkant na een periode van sterke koersstijgingen.

Het onderzoek “Some insiders are indeed smart investors” toont verder aan dat 30 dagen na de bekendmaking de betrokken aandelen 70 basispunten beter presteren dan de markt. Het overrendement loopt op termijn van 60 en 120 dagen zelfs verder op tot 1,2 respectievelijk 2,9 procentpunt.

Helaas is de signaalfunctie van verkooptransacties minder waardevol. Als insiders aan de verkoopkant opereren, kunnen daar meerdere redenen voor zijn. Ze schatten de toekomstvooruitzichten mogelijk minder rooskleurig in, wellicht willen ze hun aandelenbezit diversifiëren of misschien staan ze voor een grote uitgave, zoals de bouw van hun droomhuis.

Het simpele feit dat bestuurders, commissarissen en directeuren hun aandelen verkopen, betekent dus niet dat de koers per direct omlaag zal gaan. Het speculeren op een koersdaling van deze aandelen kan echter wel winst opleveren als de insiders worden bijgestaan door zogeheten short-sellers. Dat zijn beleggers die hun geld verdienen met het gokken op dalende aandelenkoersen.

Succesfactoren van insiders

Als insiders aandelen kopen, is een koersstijging waarschijnlijk. Dat wil echter nog niet zeggen dat de koersen meteen zullen gaan stijgen. Want net als ‘gewone’ beleggers is het merendeel van hen bang om de boot te missen, wat maakt dat insiders er doorgaans te vroeg bij zijn. Dus ook als u niet meteen lucht krijgt van de aankopen, kunt u in de dagen erna alsnog inhaken op hun aandelentransacties. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon wachten op een beter instapmoment.

Verder blijkt dat de informatieve waarde van het koopgedrag van financiële directeuren hoger is dan dat van de hoogste baas. Chief executive officers (ceo’s) stippelen weliswaar de contouren van de toekomst uit, maar chief financial officers (cfo’s) zien zelf hoe die visie zich op middellange termijn in financiële resultaten vertaalt.

Ook is het insidereffect het grootst bij kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen en bij transacties van meerdere hooggeplaatste personeelsleden. Als zij aandelen kopen wanneer de koers rond het 12-maands dieptepunt dobbert, dan bewijst dit dat ze de aandelen als goedkoop beschouwen. En omgekeerd, als ze bij een nieuw hoogtepunt aan de verkoopkant opereren, rijzen bij hen mogelijk twijfels over het toekomstige koerspotentieel van de bewuste aandelen.

Insidertransacties bij AEX-fondsen

Onderstaand overzicht toont de Nederlandse hoofdfondsen met de meeste insidertransacties in de afgelopen drie maanden. Insiders mogen naar believen hun aandelen kopen of verkopen, alleen niet in zogeheten gesloten periodes. Dat zijn de 30 dagen voor de publicatie van financiële resultaten zoals de jaarcijfers en kwartaalrapportages. In dit verband is het interessant om te weten dat een topman van Shell onlangs kort na de onverwachte verlaging van het dividend aandelen Shell heeft gekocht. <

Tien AEX-fondsen met de meeste insidertransacties

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!