Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Actueel advies

Omzet DSM blijft op peil dankzij diervoeding

0 0 Leestijd ongeveer

Voedings- en chemiebedrijf DSM beschikt nog over twee sterk van elkaar verschillende activiteiten. Dat blijkt in de coronaperiode ook defensieve voordelen te hebben.

De eerstekwartaalomzet van DSM bleef met €2,29 mrd hetzelfde als een jaar terug. Maar de verdeling van die omzet over de verschillende divisies verschilde. Bijna 69% van de omzet wordt behaald met voedingsingrediënten (divisie Nutrition) en de rest met meer traditionele chemische activiteiten (de divisie Materials) zoals beschermende materialen (Dyneema) en ingrediënten voor plastic en verf.

Nutrition noteerde in het eerste kwartaal een omzetstijging van 4% (naar €1,58 mrd) en Materials een daling van 8% (naar €0,66 mrd). De groei bij Nutrition kwam geheel van de diervoedingstak (+11%). De Afrikaanse varkensziekte is in China uitgewoed, wat daar tot een nieuwe opbouw van de varkensstapel leidt. Bovendien heeft de komst van het coronavirus er wereldwijd toe geleid dat maaltijden vaker dan voorheen thuis worden bereid. Daardoor is de vraag naar kip en eieren vergroot, en DSM levert ingrediënten voor de voeding van het gevogelte. Bij Materials kampt DSM met negatieve gevolgen van de lockdowns. De industriële afzet stagneerde.

Nettowinst en koopadvies

De ambities bij Nutrition zijn onlangs verhoogd. Een Fit for Growth-programma moet het groeiniveau van de tak boven dat van de markt tillen. Gecorrigeerd voor herstructureringskosten bleef het operationeel resultaat van DSM gelijk (op €423 mln). Inclusief die kosten daalde de ebitda met 14% (naar €358 mln), net als de nettowinst (naar €168 mln). De nettowinst zonder de herstructuring steeg met 8%, naar €216 mln.

DSM handhaaft het hogere dividend, kent geen liquiditeits-of schuldproblemen en is als defensieve belegging in deze coronatijd aantrekkelijk. Uit voorzichtigheid is het aandeleninkoopprogramma opgeschort, waardoor de stijging van de winst per aandeel enigszins wordt gedrukt. Door het Fit for Growth-programma zijn er volgens mij echter voldoende perspectieven om bij een k/w van 26,4 het koopadvies te handhaven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!