Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Is deze Healthcare ETF een goed alternatief voor biotechaandelen?

0 0 Leestijd ongeveer

In de biotechsector werken verschillende grote trends tegen elkaar in. Dankzij onderzoek en nieuwe DNA-inzichten zitten er veelbelovende middelen in de pijplijn tegen allerlei aandoeningen. Aan de andere kant wekken de hoge kosten van die middelen steeds meer weerstand.

Die laatstgenoemde trend vormt tegenwind voor de hele sector, terwijl het met name individuele bedrijven zijn die profiteren van nieuwe doorbraken. Het advies is dan ook om selectief te zijn binnen de sector. Een van de kenmerken van een ETF is juist dat het instrument belegt in een brede groep aandelen. In het geval van de iShares Healthcare Innovation ETF (ISIN: IE00BYZK4776) zijn dat er ongeveer 120. Dat hoge aantal vormt in dit geval echter een minder groot obstakel dan bij andere biotech-ETF’s.

Opvallende eigenschappen

De iStoxx FactSet Breakthrough Healthcare Index die door de (fysieke) ETF wordt gevolgd heeft twee onderscheidende eigenschappen. In de index zijn alleen bedrijven opgenomen waarvan het grootste deel van de omzet afkomstig is uit (het ontwikkelen van) nieuwe geneesmiddelen. Bovendien wegen alle aandelen even zwaar mee. Hierdoor hebben grote biotechbedrijven – die het meeste last hebben van de druk op medicijnprijzen – slechts een kleine weging. Eenmaal per jaar wordt de index in balans gebracht.

De lopende kosten van 0,4% zijn ongeveer de helft van die bij actief beheerde sectorfondsen. Al met al is de ETF een degelijk alternatief voor wie wil inspelen op de dynamiek in de biotechbranche. Voor wie daarentegen positie wil kiezen voor de groeiende focus op medicijnprijzen, is biosimilar-fabrikant Coherus (CHRS) een goede optie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.