Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 23 dec 2019 17:04

Takeaway.com lijkt strijd om Just Eat te hebben gewonnen

0 0 Leestijd ongeveer

Takeaway.com kwam vorige week met twee berichten. Het hogere bod op Just Eat viel daarbij het meest op. De update over de ontwikkelingen in het vierde kwartaal was echter ook van belang.

Het advies van Beleggers Belangen op Takeaway.com staat sinds medio september op ‘houden’. Ik gaf destijds een adviesverlaging omdat ik koerserosie vreesde als gevolg van de biedingsstrijd met Prosus over Just Eat. Delivery Hero, een deelneming van Prosus met een aanzienlijk belang in Takeaway.com, probeerde namelijk het biedingsproces te beïnvloeden door aandelen Takeway te dumpen en zo de koers omlaag te krijgen. Aangezien Takeaway een bod had gedaan in aandelen, zou de koersdaling ertoe leiden dat het bod van Takeaway minder waard werd. De opzet was dat het hierdoor minder aantrekkelijk zou worden dan het cash bod van Prosus. Dat deze gang van zaken gepaard ging met het gevaar van een hoger bod van Takeway op Just Eat was voor mij een andere reden om het advies te verlagen.

Inmiddels lijkt Delivery Hero grotendeels klaar met de aandelendumping. Takeaway.com heeft intussen op 19 december het bod verhoogd. Op het moment van schrijven (23 december) stond de aandelenkoers maar 5% onder die van eind juli, toen het eerste bod werd uitgebracht. Dat valt dus mee, zelfs na de 1o% daling op 19 december in reactie op het hogere bod.

Beter bod

Aan het verhoogde bod van Takeaway was eveneens op 19 december een verhoogd bod van Prosus voorafgegaan, van 740 pence naar 800 pence per aandeel. Takeaway.com bood aandeelhouders van Just Eat in reactie 57,5% in de combinatie in plaats van 52,2%. Dat kwam op dat moment neer op 916 pence. Na de koersdaling van Takeaway.com is de waarde gedaald tot 814 pence op 23 december, maar dat is dus nog altijd meer dan het bod van Prosus. Bovendien heeft Takeaway het beoogde aantal aandelen nu verlaagd van 75% naar de helft plus één aandeel. Er is inmiddels bijna 50% aangemeld, dus het bedrijf lijkt de biedingsstrijd te winnen. Beide biedingen zijn definitief verklaard. Aanmelden kan tot en met 9 januari.

Update en advies voor Takeaway.com

Takeaway meldde tevens dat de omzetgroei in Duitsland was gestegen van 111% over het eerste halfjaar naar vermoedelijk 146% over het hele jaar. Daarmee is een versnelling in de totale omzet opgetreden. Duitsland heeft gedurende het laatste halfjaar ook een steeds positiever operationeel resultaat laten zien. Dit, en de verwachte positieve ontwikkelingen rond Just Eat, zorgen voor een gunstige toekomst voor Takeaway.com. Ik verhoog daarom mijn advies weer naar ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!