Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
image description
Aandelen Nederland

Prosus

Aandeel ProsusOp 11 september 2019 bundelde de Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij Naspers de internationale activiteiten onder de naam Prosus en gaf ze een beursnotering in Amsterdam.

De geschiedenis van Naspers gaat terug tot 1915, toen het bedrijf begon met het opkopen en (ver)bouwen van bedrijven. Vandaag de dag is Naspers een mondiale speler. Op het gebied van technologie is het een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld. Onder de ruim 75 marktleiders waarin het bedrijf investeert bevinden zich onder andre Avito, Movile, RedBus, OLX, Letgo, Tencent, Brainly, PayU, Media24 en Takealot.

Maandelijks gebruiken 2 miljard mensen in ongeveer honderd landen één van de diensten van deze ondernemingen. De beste investering van Prosus tot nu toe is de aankoop in 2001 van een 31%-belang in het Chinese Tencent. De waarde van dit belang is in de afgelopen twintig jaar gemiddeld met 50% per jaar gegroeid.

Het aandeel Prosus

Naspers besloot de overstap naar de beurs van Amsterdam te maken omdat de liquiditeit daar groter is dan die in Zuid-Afrika. Naspers werd simpel gezegd te groot voor de beurs van Johannesburg. En doordat Prosus een notering heeft in de ontwikkelde wereld, komt het aandeel terecht in tal van extra ETF’s, die bijvoorbeeld westerse techaandelen volgen, de MSCI World of de Europese beurs. Hierdoor zou de vraag naar het aandeel Prosus in theorie moeten toenemen.

Waarom beleggers kiezen voor Prosus?

In 2021 verkocht Prosus 2 procentpunt van zijn belang in Tencent, waarvoor het bedrijf €12,3 mrd ontving. Dit laat zien hoe enorm groot de waarde is van de resterende 29% van Tencent die Prosus bezit. Deze waarde bedroeg in november 2020 €156 mrd, terwijl de beurswaarde van Prosus €157 mrd was. De niet-beursgenoteerde bedrijven van Prosus vertegenwoordigden op dat moment bij elkaar een waarde van €33 mrd, zo bleek uit een onderzoek dat Prosus elk jaar laat uitvoeren door Deloitte.

Inclusief de cash uit de verkoop van de 2 procentpunt in Tencent en nog wat beursgenoteerde belangen, zoals die in het Russische Mail.ru, zou de totale waarde van Prosus uitkomen rond de €200 mrd. Bij een beurswaarde van €157 mrd was het aandeel Prosus op dat moment dus sterk ondergewaardeerd.

Risico’s voor het aandeel Prosus

Deze onderwaardering van het aandeel Prosus komt vooral omdat het beleid van de Chinese overheid voor beleggers een risicofactor van niet te onderschatten belang is. Zo schudde in augustus 2020 de beurs van China op zijn grondvesten omdat de Communistische Partij had besloten om beursgenoteerde educatie-bedrijven met één pennenstreek om te vormen tot non-profits. Het besef dat de almachtige Chinese communistische partij kan doen en laten wat ze wil, was daarna goed doorgedrongen.

Het is echter ook van belang dat grote bedrijven als Tencent, Alibaba en Baidu op het wereldtoneel de concurrentie aan kunnen met hun westerse tegenhangers. Dit kan van belang zijn voor de Chinese overheid. Anderzijds moet echter niet onderschat worden dat grote techbedrijven, die steeds machtiger worden, door de Chinese overheid als bedreiging kunnen worden gezien.

Artikelen