Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Actueel Jaap Barendregt, 14 nov 2019 10:30

Gemengd beeld op de beurzen

0 0 Leestijd ongeveer

Het beeld op de beurzen is wisselend vandaag. Sommige indices vertonen een stijging, waaronder de Nederlandse. Andere graadmeters dalen licht, zoals de Eurostoxx50-index. De stijgers volgen de beurzen in de VS.

NEDERLAND

De AEX-index dikt vanochtend 0,1% aan en de Midkap-index 0,4%; de grotere stijgers zitten dan ook in die laatste index. Altice Europe kwam vanochtend met cijfers. Beleggers waren enthousiast, maar zien een grote bijzondere, niet-structurele post over het hoofd. Geschoond hiervoor is het negenmaandsverlies gestegen. Wij hebben dan ook een verkoopadvies staan. Het bedrijf heeft te hoge schulden en dat kan mis gaan.
SBM Offshore kwam met hogere verwachtingen voor het hele jaar. Ook NN Group kwam met positieve berichten: de kwartaalcijfers waren beter dan verwacht. BAM daarentegen werd slachtoffer van het regeringsbeleid aangaande stikstof en PFAS. De bouwonderneming toonde zich er ontevreden over.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Altice +3,1%
 • NN Group +2,7%
 • Basic-Fit +2,1%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • BAM -1,1%
 • Shell -1,1%
 • Arcelor Mittal -0,9%

EUROPA

De Eurostoxx50-index daalde, zij het slechts met 0,1%. Aan de minkant overheersten de Duitse auto- en vrachtwagenbouwers. Daimler maakte kostenbesparingen bekend. Het bedrijf verwacht zware omzettijden aan de vrachtwagenkant met daarbij toch al hoge kosten in verband met de ontwikkeling van een elektrisch wagenpark. Ook BMW hoorde bij de grotere dalers.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Philips +1,0%
 • Iberdrola +0,7%
 • Enel +0,6%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Daimler -3,3%
 • Nokia -1,4%
 • BMW -1,2%

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones Industrial-index steeg met 0,4%. President Donald Trump zorgde voor een domper door te dreigen met hogere importtarieven voor Chinese producten. Maar Fed-president Jerome Powell zorgde voor een positievere noot door de condities van de Amerikaanse economie als gezond te betitelen. De grootste stijger was Walt Disney. Het bedrijf maakte bekend op de eerste dag van de introductie van streamingdienst Disney+ ongeveer 10 miljoen abonnees te hebben geworven. In de grafiek van de dag ga ik er verder op in.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Walt Disney +7,3%
 • Nike +2,0%
 • Walmart +1,6%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Dow Inc -2,7%
 • Caterpillar -1,3%
 • Pfizer -1,0%

GRAFIEK VAN DE DAG

Walt Disney is met Disney+ en eerder al met ESPN+ (sport) en Hulu met streamingdiensten begonnen. Disney+ is sinds enkele dagen actief in de VS, Canada en Nederland. Dit gaat gepaard met veel kosten en het drukt de resultaten zeker nog voor enkele jaren. Maar de beleggers tonen zich de laatste tijd optimistisch, getuige de koers. De koersontwikkeling is vergeleken met streamingconcurrent Netflix ook opvallend beter en in ieder geval minder volatiel en risicovol. En toch, vanaf eind september doet de koers van Netflix het beter. Wij hebben nu op beide een koopadvies staan. Walt Disney moet nog ingroeien met het enorme film- en tv-pakket en Netflix ligt al op volle snelheid.

AGENDA

Bedrijfscijfers:
14 november: NN Group, Altice Europe, Nedap, Curetis en Walmart met kwartaalcijfers en SBM Offshore, Volker Wessels en Stern met updates.
15 november: OCI met kwartaalcijfers.

Macrocijfers:
Economische groei eurozone, 3e kwartaal, kwartaal-op-kwartaal (verwacht: 0,2%; vorig: 0,2%)
Economische groei Duitsland, 3e kwartaal, kwartaal-op-kwartaal (verwacht: -0,2%; vorig: -0,1%)
Producentenprijsindex VS, oktober (verwacht: 0,4%; vorig: -0,3%)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.