Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 1 aug 2019 15:53

Altice Europe is een hype

0 0 Leestijd ongeveer

Telecomonderneming Altice Europe kende een goed tweede kwartaal. De schuld steeg echter, wat weer als negatief moet worden gezien.

De aandelenkoers van Altice Europe spoot omhoog nadat het bedrijf de tweedekwartaalcijfers had bekendgemaakt. Het telecombedrijf kon positief berichten over de belangrijkste markt, Frankrijk. Tot nu toe was dat het grote zorgenkind. De concurrentie is er heftig met vier grote spelers waaronder prijsvechters. Dat leidde lange tijd tot druk op de omzet. In het tweede kwartaal is de omzet van Altice Europe in Frankrijk echter met 4% gestegen, naar €2,6 mrd. Die bijdrage kwam zowel van de retailkant, en dan zowel bij vaste als mobiele telefonie, als van de zakelijke kant. Het enthousiasme van de beleggers was te begrijpen omdat Frankrijk 72% van de totale omzet uitmaakt. Bovendien wist het bedrijf er de kosten te reduceren. In combinatie met de hogere omzet leidde dat tot een toename van het autonome operationeel resultaat (ebitda) van 10%, naar €1,1 mrd. Daarnaast werden de verwachtingen voor het hele jaar verhoogd. In Frankrijk zal de omzetgroei 5-6% bedragen in plaats van 3-5%. Het autonome operationeel resultaat zal gaan uitkomen op €4,1-€4,2 mrd in plaats van €4-€4,1 mrd.

Buiten Frankrijk

De telecomactiviteiten buiten Frankrijk vertoonden in het tweede kwartaal bij de omzet een pas op de plaats. Het gaat om de activiteiten in Portugal (14% van de totale omzet), Israël (6,5%) en de Dominicaanse Republiek (4%). Daarnaast is er nog wat kleine omzet. Altice Europe had er te maken met hogere kosten en zag daardoor de autonome ebitda met 5% dalen, naar €373 mln. Per saldo steeg de omzet van heel Altice Europe met 4%, naar €3,6 mrd, en de autonome ebitda met 10%, tot €1,4 mrd. De omzetstijging was een knappe prestatie, want in 2018 en in het eerste kwartaal van 2019 was nog sprake van een daling. Concurrent Orange had zich enkele maanden eerder nog weifelend geuit over omzetstijging omdat de concurrentie in Frankrijk zo hevig was.

Afwegingen voor het advies

Maar er speelt meer bij het bedrijf. Ik heb het dan over de nettoschuld. Die steeg in 2019 van €28,8 mrd naar €30,1 mrd terwijl het concern in woord en geschrift steeds meldt dat het die schuld wil terugbrengen. Het gevolg is dat het operationeel resultaat (ebit) zonder bijzondere posten nog steeds wordt opgegeten door de rentebetalingen. Dat is voor mij een belangrijke reden om het verkoopadvies te handhaven.

Tweedekwartaalcijfers
In € mln20192018
Omzet35923460
Autonome ebitda14341306
Ebitda-marge39,9%37,7%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!