Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 22 okt 2019 14:00

Drie fintech-bedrijven die er positief uitspringen

0 0 Leestijd ongeveer

De sterke groei van fintech-bedrijven spreekt bij beleggers tot de verbeelding, terwijl de hoge waarderingen juist afschrikken.

Dankzij ontwikkelingen op het snijvlak van technologie en financiën wordt het steeds makkelijker om allerlei bankzaken te regelen. Inmiddels zijn met een paar vingerbewegingen op de smartphone binnen enkele seconden rekeningen betaald, aandelen gekocht en betaalverzoeken verstuurd. Op veel plekken is het al mogelijk om met datzelfde toestel of met een smartwatch af te rekenen, zodat je zonder portemonnee de deur uit kunt stappen. De veranderingen die bankklanten nu kunnen zien, zijn nog maar het topje van de ijsberg; veel banken, verzekeraars en vermogensbeheerders zijn bezig de technologische infrastructuur enorm te verbeteren. Big data en kunstmatige intelligentie maken het mogelijk om nog betere beslissingen te nemen, bijvoorbeeld bij de kredietverstrekking. De sterke groei van fintech-bedrijven die voorop lopen bij deze veranderingen, staat volop in de belangstelling van beleggers.

Oktober | Maand van de technologie
Wij nodigen u graag uit voor onze beleggersavond op dinsdagavond 29 oktober 2019 die wij organiseren in het kader van de Maand van de Technologie: Zo kunt u geld verdienen aan technologie.

Enorme rally

Dat komt onder meer tot uitdrukking in de enorme rally van de Stoxx Digital Fintech Index. De indexstand schoot omhoog van minder dan 200 eind 2014 naar ruim 500 op vrijdag 18 oktober. Op aandelenniveau zijn de koerssprongen soms nog indrukwekkender. In Nederland is de koers van Adyen vorig jaar bijvoorbeeld bijna verdubbeld op de eerste handelsdag. Sindsdien is het aandeel nog eens met ruim 40% gestegen. Daarmee komt de beurswaarde op bijna €19 mrd. Dat is een flink bedrag als je bedenkt dat Adyen in 2019 afstevent op een winst van circa €200 mln. Een hoge waardering staat overigens een verdere koersstijging niet in de weg, zolang een fintech-bedrijf de hoge verwachtingen inlost. Als dat niet gebeurt, kunnen tegenvallers hard aankomen. In de Verenigde Staten ging de koers van online kredietverstrekker Lendingtree bijvoorbeeld na half juli met meer dan 30% onderuit na de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers.

Fintech-bedrijven hebben een streepje voor
Fintech-bedrijven hebben in verschillende opzichten een streepje voor ten opzichte van bestaande banken, verzekeraars en andere financials. De nieuwkomers kunnen bijvoorbeeld hun it-systemen vanaf de basis ontwikkelen. Veel traditionele banken moeten met pijn en moeite nieuwe toepassingen in gedateerde systemen inpassen. Een ander voordeel is de regelgeving, die vaak in het voordeel uitpakt van fintech-bedrijven. Vorig jaar zijn bijvoorbeeld nieuwe regels ingevoerd die bepalen dat banken verantwoordelijk zijn voor het beschermen van vertrouwelijke klantinformatie. Dat zijn ze ook als ze die informatie op verzoek van hun klanten met andere bedrijven delen. ‘Banken zijn dus aansprakelijk voor iets waarover ze geen controle hebben. Bedenk je eens hoe jij je zou voelen als je verplicht werd om op jouw verantwoordelijkheid je auto uit te lenen aan een 16-jarige’, aldus Jeroen van Oerle, mede-fondsbeheerder van Robeco Global Fintech Equities.

Koopwaardige fintech-bedrijven

Voor beleggers is het zaak om bedrijven te vinden waarvan de groeipotentie op langere termijn onvoldoende weerspiegeld wordt in de vaak hoge waardering. Een goed voorbeeld daarvan is Square (SQ). De onderneming levert kleine creditcard-lezers die je in smartphones, tablets en andere mobiele apparaten kunt pluggen. Deze apparaatjes zijn zeer in trek bij kleine ondernemingen, die zich nog geen compleet kassasysteem kunnen veroorloven. Square verzamelt de transactiedata van klanten en analyseert die met een speciaal systeem op basis van kunstmatige intelligentie. Omdat de onderneming heel goed inzicht heeft in de geldstromen bij de klantgroep, ligt het aantal wanbetalingen veel lager dan bij de mkb-kredietverstrekking via banken.

Square groeit stapsgewijs door de dienstverlening aan bestaande klanten uit te bouwen en waar mogelijk met bestaande systemen ook nieuwe klantgroepen te benaderen. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld in het consumentensegment de Square Cash App gelanceerd. Met het programma kunnen mensen betalingen regelen, maar bijvoorbeeld ook in bitcoins handelen. Inmiddels heeft de app al meer dan 7 miljoen gebruikers. De groeistrategie van Square doet vermoeden dat het bedrijf het programma stapsgewijs gaat uitbouwen naar een systeem om de complete financiën mee te regelen. De strategie betaalt zich voorlopig uit in een omzetgroei van circa 40%. De beurskoers is sinds de publicatie van teleurstellende halfjaarcijfers echter met een kwart gedaald. Met het oog op het groeipotentieel op lange termijn is zo een mooie instapgelegenheid ontstaan.

Langzaam maar gestaag

Lang niet alle fintech-bedrijven hebben overigens een heel hoge waardering. Voor SS&C (SSNC) Technologies betalen beleggers bijvoorbeeld minder dan 14 maal de winst. De onderneming ontwikkelt speciale software voor financials, vermogensbeheerders en stichtingen. Hiermee kunnen deze klanten allerlei dagelijks processen zoals portefeuillebeheer, handel, boekhouding en regelgeving aan elkaar koppelen. SS&C heeft meer dan 12.000 klanten en maar liefst 95% van de inkomsten is afkomstig van meerjarige contracten. Hierdoor ontwikkelt de omzet zich stabiel en voorspelbaar. De belangrijkste kanttekening is dat het groeitempo van 5% à 10% minder tot de verbeelding spreekt dan het tempo bij andere fintech-ondernemingen.

Bedrijf  beurs marktwaarde k/w 2019
Fidelity National Information Services (FIS) NYSE $78,72 mrd 23,7
Square (SQ) NYSE $25,8 mrd 75
SS&C (SSNC) NasdaqGS $12,72 mrd 13,8

Droomkoppel

Het zijn niet alleen beleggers die interesse hebben in bedrijven op het snijvlak van technologie en bankzaken, maar ook sectorgenoten. De afgelopen jaren is de branche het toneel van meerdere miljardenovernames en -fusies. De meest tot de verbeelding sprekende transactie is de overname van WorldPay door Fidelity National Information Services (FIS). Worldpay is de grootste betalingsverwerker ter wereld. De onderneming verwerkt op jaarbasis ongeveer 40 miljard transacties, verdeeld over bijna 300 verschillende betaalmethodes. FIS richt zich juist op de financiële sector, met diensten voor het afhandelen van betalingsverkeer, het voorkomen of opsporen van fraude en het uitgeven van betaalkaarten. De fusie levert beide partijen behalve synergievoordelen van $500 mln ook veel nieuwe klanten op.

Dankzij de overname stevent het bedrijf vanaf 2020 af op een jaaromzet van ruim $13 mrd. De winst per aandeel kan dan met circa 20% groeien ten opzichte van de $5,30 in het lopende jaar. Daarmee betalen beleggers ongeveer 20 maal de winst voor de dominante speler op de markt voor betalingsverkeer en fintech-diensten. FIS verdient derhalve zonder meer een plaats op een lijst van koopwaardige fintech-bedrijven, evenals Square en SS&C.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!