Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Groeitraject Adyen oogt kwetsbaar

0 0 Leestijd ongeveer

De omzet van Adyen neemt razendsnel toe dankzij de ijzersterke positie op de groeimarkt voor digitale betalingen. De vraag dringt zich echter op hoe lang de groei van het bedrijf de zeer hooggespannen verwachtingen nog blijft waarmaken.

De groeimotor van Adyen draait nog op volle kracht. De totale waarde van alle transacties die de betaaldienstverlener afhandelde, groeide in de eerste jaarhelft met 49% naar €104,6 mrd. Dat leverde de onderneming een omzetstijging op van 41% naar €221,1 mln. De ebitda schoot zelfs met 79% omhoog, naar €125,8 mln. Die indrukwekkende groei wordt veroorzaakt doordat de kosten beduidend minder snel stijgen dan de omzet. Het aantal medewerkers nam bijvoorbeeld met minder dan 30% toe, naar 987. Bovendien zet Adyen sterk in op een verbreding van het dienstenpakket, bijvoorbeeld via het analyseren van alle relevante transacties. Voor steeds meer klanten biedt de onderneming ook dienstverlening die aanvullend is op het primaire proces: 71% tegenover 70% in 2018 en 61% in 2017.

Cijfers eerste halfjaar
In € mln 2019 2018
Netto-omzet 221,1 156,4
Ebitda 125,8 70,3
Nettowinst 92,5 48,2

Indrukwekkende cijfers

De halfjaarcijfers van Adyen waren iets beter dan verwacht. De vraag waar de grenzen van de groei liggen, dringt zich echter steeds meer op. De omzet in het eerste halfjaar van 2019 lag 15% hoger dan die in de tweede helft van 2018. Over die laatste periode kwam de omzetstijging op 23% ten opzichte van de eerste helft van 2018, toen de toename ruim 25% bedroeg ten opzichte van de laatste zes maanden van 2017.

De groei in het eerste halfjaar ligt vergeleken met de eerste zes maanden van 2018 nog boven de 40%. Het bedrijf streeft zelf naar een omzetstijging van 25% tot iets meer dan 30% per jaar. De ebitda-marge van 57% ligt al ruim boven het eigen streven van ruim 55% voor de langere termijn. Dat oogt overigens als een ambitieuze doelstelling. Er is geen enkele sector waar dat percentage in de buurt komt van de 50%, en als dominante partij wordt het alsmaar lastiger om het klantenbestand steeds sneller uit te bouwen. Bovendien is er altijd een risico dat de komst van een revolutionaire nieuwe fintech-technologie het succesvolle bedrijfsmodel ondermijnt.

Groei Adyen lijkt hoog gegrepen

Beleggers hebben echter al een enorm voorschot genomen op toekomstige groei. Als Adyen de omzet de komende drie jaar met ruim 40% opschroeft naar €1,4 mrd en de ebitdamarge naar 60% tilt, komt de k/w nog steeds boven de 30 uit. Zelfs als de onderneming het ideale groeitraject doortrekt, resteert in 2022 nog altijd een behoorlijk hoge waardering. Met het oog op het groeiende neerwaartse risico wordt het houdadvies voor Adyen bijgesteld naar ‘verkopen’.

Winst verzilveren
Op het Beursplein werd de kwartaalpresentatie van Adyen niet enthousiast ontvangen. De beurskoers daalde donderdag 22 augustus met 5% naar €643,80. Een dag later werd bekend dat oprichters en bestuursleden Pieter van der Does en Arnout Schuijff een deel van hun aandelen hebben verkocht voor een prijs van €622 per stuk. Na de transactie van ruim €300 mln heeft het duo nog een belang van bijna 10% in Adyen. Ze hebben toegezegd dat ze de komende 180 dagen geen stukken verkopen. Andere investeerders hebben echter wel de mogelijkheid om eerder hun belang af te bouwen. Durfkapitalisten Pentavest en General Atlantic hebben bijvoorbeeld voor de beursgang een positie ingenomen van ruim 12%. Als deze investeerders vroeg of laat hun winst verzilveren, kan er nieuwe koersdruk ontstaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!