Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Actueel advies

Beter Bed verkoopt Matratzen, wij verkopen Beter Bed

0 0 Leestijd ongeveer

Beter Bed verkoopt Matratzen Concord om het eigen voortbestaan veilig te stellen. De verkoopprijs is er naar.

De activiteiten van Beter Bed in de Duitstalige markt waren dermate verliesgevend dat de liquiditeit van het bedrijf in groot gevaar was gekomen. Noodmaatregelen waren nodig. De banken versoepelden de leencondities en verstrekten extra krediet. Enkele aandeelhouders leenden het bedrijf €7 mln tegen een rente van maar liefst 30% (€2,1 mln), een renteniveau dat goed de ernst van de situatie weergeeft.

De rente mag worden terugbetaald in aandelen, zolang die uitkering de 10% van het aandelenkapitaal niet overschrijdt. Nu Matratzen Concord verkocht is, zal met de schuldeisers worden besproken hoe verder te gaan.

Verkoopopbrengst Matratzen

De verkoop van Matratzen Concord levert €5 mln aan kasgeld op. Daar kan nog een soort van winstdeling voor 2020 bij komen, maar daar verwacht ik niet veel van. Bovendien belegt de koper, Magical Honour Ltd, voor €5 mln of 9% in nieuwe aandelen Beter Bed (en investeert in Matratzen Concord). De aandeelhouders moeten de verkoop in een aandeelhoudersvergadering beoordelen. Ik denk echter dat er geen alternatief is voor goedkeuring, omdat de liquiditeitspositie van Beter Bed penibel blijft.

Gedeeltelijke oplossing

Het blijft kiele-kiele bij Beter Bed. De verliezen van Matratzen Concord zullen in 2019 immers nog op de rekeningen van Beter Bed blijven drukken. Over het eerste halfjaar van 2019 bedroeg het nettoverlies aldaar €15 mln. Het verkoopbedrag biedt dus slechts een gedeeltelijke oplossing.

Daar komt nog bij dat de resterende activiteiten weliswaar hoopgevend zijn, maar dat ook die in het eerste halfjaar verliesgevend waren. In de Benelux wordt nog steeds met winst gewerkt. In Zweden zijn echter rentabiliteitsmaatregelen noodzakelijk en de wholesale-activiteiten zitten in een startfase die met investeringen moet worden uitgebouwd. Daar komt nog bij dat de hoogrentende lening nog moet worden afgelost of tegen hoge rentekosten verlengd.

Beter Bed naar verkopen

Het verkoopbedrag was, kortom, aan de lage kant laag gezien de liquiditeitspositie van Beter Bed. Maar de koerswinst op het eerdere koopadvies is binnen: van €1,78 naar €2,15 nu. Het is tijd om winst te nemen. Ik verlaag mijn advies naar ‘verkopen’.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!