Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Achtergrond Hildo Laman, 1 okt 2019 14:00

Technologiesector onder het vergrootglas

0 0 Leestijd ongeveer

Oktober is de Maand van de Technologie bij Beleggers Belangen. We trappen af met een artikel waarin we enkele nieuwe beursfondsen uit de snelgroeiende cloudsector onder de loep nemen en de concurrentiepositie van enkele van de grootste techbedrijven belichten.

In de technologiesector gebeurt altijd wel iets. Een interessante ontwikkeling is de toegenomen aandacht in de VS voor de concurrentiepositie van de allergrootste technologiebedrijven. Een andere opvallende ontwikkeling is dat er dit jaar veel cloudbedrijven naar de beurs zijn gegaan. Cloudaandelen hebben het echter in september relatief slecht gedaan. Hoe kan dat?

Mededinging

Overheidsinstanties in de VS en Europa onderzoeken momenteel of de grootste Amerikaanse technologiebedrijven misbruik maken van hun machtspositie. Het gaat om Alphabet, Amazon, Apple en Facebook. Microsoft ligt op dit moment niet direct onder vuur, maar dit bedrijf heeft wel een lange geschiedenis op dit gebied.

De activiteiten van de onderzochte bedrijven lopen uiteraard uiteen, maar in wezen komt het in alle gevallen neer op de vraag in hoeverre een bedrijf misbruik maakt van de sterke positie die het heeft in zijn markten. Het bedrijf kan bijvoorbeeld de (potentiële) concurrentie benadelen, of klanten te veel laten betalen doordat er te weinig serieuze concurrenten zijn.

De Verenigde Staten maken zich op voor de verkiezingen van 2020. Omdat de grote techbedrijven door veel Amerikanen met argwaan bekeken worden, kan het publicitair gunstig zijn om overheidsdiensten achter deze ondernemingen aan te sturen. Dat kan verklaren waarom er nu meer actie ondernomen wordt dan er de afgelopen jaren is gebeurd.

Oktober | Maand van de technologie
Wij nodigen u graag uit voor onze beleggersavond op dinsdagavond 29 oktober 2019 die wij organiseren in het kader van de Maand van de Technologie: Zo kunt u geld verdienen aan technologie.

Opsplitsen

De onderzoeken en (eventuele) rechtszaken zullen waarschijnlijk de komende jaren een rol blijven spelen bij de technologiereuzen. Het is niet met zekerheid te zeggen wat de gevolgen zullen zijn voor deze bedrijven en hun aandeelhouders. Er wordt gesproken over het splitsen van dit soort bedrijven om hun macht te breken. Maar dit zou een draconische maatregel zijn, en de kans dat dit gebeurt is dan ook niet erg groot. Daarbij zouden ook argumenten met nationalistische ondertoon een rol kunnen spelen: buitenlandse techbedrijven zoals Alibaba en Tencent worden ook niet opgebroken, terwijl dit mondiaal gezien concurrenten zijn van de Amerikaanse technologiereuzen.

Meer aannemelijk is dat er aanpassingen komen in de manier waarop de activiteiten worden uitgevoerd. Dit kan voor een lagere omzet en winst zorgen, maar de invloed zal naar verwachting niet heel groot zijn want de bedrijven hebben geld en mensen genoeg om te zorgen dat de effecten binnen de perken blijven. Mededingingszaken uit het verleden hebben deze bedrijven uiteindelijk ook niet echt gehinderd.

Voorlopig lijkt het er niet op dat consumenten deze bedrijven op grote schaal gaan mijden. Verder moet niet vergeten worden dat de bedrijven in kwestie juist op de korrel worden genomen omdat ze al jarenlang zo enorm succesvol zijn. De huidige onderzoeken maken deze ondernemingen niet ineens tot verliezers.

Hoge waardering hoeft geen obstakel te zijn
De Superstock van 4 september 2017 was Red Hat. Dit Amerikaanse bedrijf maakt open-source software. Op het moment van dit advies was de waardering hoog. De k/w op basis van de winstverwachting was ruim 40, op basis van de winst van het voorgaande boekjaar zelfs 75. Deze hoge waardering bleek geen obstakel voor een verdere koersstijging. In 2018 kwam de mededeling dat IBM Red Hat wilde overnemen. Het bedrijf betaalde zo’n 80% meer dan de waarde op 4 september 2017. Het aandeel was duur, maar het kon dus nog veel duurder.

Overnames

Een belangrijker gevolg van de mededingingszaken zou kunnen zijn dat er veel minder kleinere, opkomende concurrenten worden overgenomen. Opkopen is een manier om potentiële concurrentie de voet dwars te zetten. Dit soort transacties zal dan ook waarschijnlijk de komende jaren met argusogen bekeken worden. Het zou niet vreemd zijn als de zware jongens de kleintjes voorlopig met rust laten. Voor de grote technologiebedrijven zou dit betekenen dat hun groeimogelijkheden afnemen. Voor beleggers in snelgroeiende beursgenoteerde technologiebedrijven – de potentiële prooien – zou het betekenen dat afnemende overnamespeculatie leidt tot lagere waarderingen.

Amerikaanse technologiereuzen

Fondscode marktwaarde (mrd $) omzet- groei koers/omzet verhouding koers/ ebitda advies
Alphabet GOOGL 861,0 23,4% 6,4 14,6 k
Amazon AMZN 860,6 30,9% 3,1 20,4 h
Apple AAPL 993,7 16,2% 3,8 13,2 h
Facebook FB 513,8 37,4% 7,3 13,9 h
Microsoft MSFT 1065,4 14,0% 8,5 18,9 h

Adviezen

Hoewel de mededingingszaken dus op verschillende manieren invloed hebben, is het niet aannemelijk dat het afgelopen is met de grote techbedrijven zoals we ze nu kennen. Mijn adviezen op deze bedrijven pas ik dan ook niet aan. Lopen de consumenten in groten getale weg bij de genoemde bedrijven, of worden er toch draconische overheidsmaatregelen ingevoerd, dan zou dat de zaak uiteraard veranderen. Maar beleggers zouden zich niet moeten laten afschrikken door tijdelijke negatieve koersreacties op de ontwikkelingen rond mededinging. De ervaring leert dat de beurzen vaak overdreven negatief op slecht nieuws reageren.

Dure cloud

Zoals we hierboven hebben gezien, is het dus goed denkbaar dat de aandelen van jongere, opkomende technologiebedrijven indirect meer last hebben van de mededingingszaken dan de direct betrokken techreuzen. Dat is een mogelijke verklaring voor het achterblijven van veel cloudaandelen bij de S&P500 in de laatste weken (zie grafiek). Er zijn heel wat voorbeelden te vinden van aandelen van snelgroeiende bedrijven die tegen een hoge waardering naar de beurs gingen, om na een aantal jaren voor een nóg hogere prijs opgeslokt te worden door een van de grote jongens.


Het vooruitzicht van minder overnames in de toekomst kan op dit moment al een effect hebben op de waardering van de nieuwere cloudaandelen. Dit jaar zijn er aardig wat bedrijven naar de beurs gekomen die actief zijn met software en diensten op de cloud. Zijn deze aandelen nu interessant? Ik bespreek een aantal belangrijke namen.

Slack

Met de communicatiesoftware van Slack kunnen mensen makkelijk samenwerken via het internet. Het aandeel Slack stond na het slot van de eerste beursdag op een waardering van ongeveer 40 keer de omzet. Ter vergelijking: Microsoft, niet bepaald een goedkoop aandeel, is ongeveer 8 keer de omzet waard. Na de eerste dag ging het bergafwaarts met het aandeel. De koers staat nu 41,4% lager dan de eerste slotkoers. De hoge waardering zal zeker een rol hebben gespeeld bij de daling van het aandeel. Nu is de waardering eigenlijk nog steeds hoog. Beleggers moeten ongeveer 20 keer de omzet betalen voor Slack, terwijl de ebitda zo laag is dat er geen verhouding koers/ebitda uitgerekend kan worden. Dit aandeel kan een enorm succes worden de komende jaren, maar daarvoor zullen de babyvoetjes wel in de schoenen maat 49 moeten groeien. Of dat gaat lukken is de vraag. Ik vind het risico te groot.

Zoom Video

Een ander nieuw cloudaandeel is Zoom Video Communications. Dit Amerikaanse bedrijf verkoopt videocommunicatiesoftware. Daarmee kan bijvoorbeeld een online vergadering gehouden worden, of een webinar. Het aandeel Zoom Video staat in tegenstelling tot Slack wel hoger dan de introductiekoers van $36 in april. Zelfs meer dan dubbel zo hoog. Zoom Video kende in elk van de afgelopen boekjaren een bijzonder hoge omzetgroei van meer dan 100%, en ook dit jaar lijkt dat gehaald te kunnen worden. Het bedrijf is ook winstgevend, zij het mondjesmaat. De koers-winstverhouding is daardoor zo hoog, rond de 2000, dat er niks uit af te leiden valt. Voor Zoom betalen beleggers 36 maal de omzet, en dat is erg veel. Ook dit aandeel vind ik dus te duur.

Datadog

Twee weken geleden is het aandeel Datadog op de Nasdaq geïntroduceerd. Het bedrijf maakt software waarmee IT-beheerders de status van hun processen kunnen monitoren. Veel bedrijven maken gebruik van allerlei verschillende diensten op de cloud, bijvoorbeeld dataopslag en softwareprogramma’s voor de salesafdeling. Met Datadog-software kan constant bekeken worden of al deze processen nog goed lopen en wordt gewaarschuwd als er problemen ontstaan. Hoewel de omzet van vorig jaar ($198 mln) dit jaar zou kunnen verdubbelen, is ook dit aandeel ronduit duur.

Cloudflare

Een ander gloednieuw techaandeel is Cloudflare. Dit bedrijf houdt zich bezig met stabiliteit en beveiliging van websites. Zo’n 20 miljoen sites maken gebruik van de diensten van Cloudflare. Ook dit bedrijf kent een torenhoge waardering. De omzetgroei is vergeleken met de andere besproken bedrijven aan de lage kant en de winstgevendheid is ronduit slecht: zelfs het operationele resultaat is negatief. Dat is geen goed teken voor een bedrijf dat al tien jaar actief is. Daarom zou ik ook dit aandeel links laten liggen.

TeamViewer

Er zijn nog een heel aantal andere Amerikaanse cloud-aandelen te noemen. In Europa zijn er een stuk minder, maar een paar weken geleden is er één bijgekomen: TeamViewer. Dit aandeel is op de Duitse markt geïntroduceerd. Het is een bedrijf dat software maakt waarmee op afstand een pc, laptop of ander apparaat met een internetaansluiting bestuurd kan worden. De programmatuur wordt bijvoorbeeld gebruikt door IT-dienstverleners, die er medewerkers met een IT-probleem op afstand mee kunnen helpen. Voor een bedrijf met bijvoorbeeld twintig locaties wereldwijd, betekent dit dat er niet overal een grote IT-ondersteuningsdienst hoeft te zijn. Maar TeamViewer wil natuurlijk dat de software ook voor allerlei andere toepassingen wordt gebruikt, want dat vergroot de waarde ervan.

De groeicijfers van TeamViewer zijn erg sterk. In 2018 steeg de omzet met 86,4%, en in het eerste halfjaar van 2019 met 78,2%. Ook de operationele winst loopt hard op: 174,1% in de eerste zes maanden. Maar voor groei wordt zoals meestal flink betaald. De waarde van het bedrijf bij introductie was €5,3 mrd, de waarde op het moment van schrijven is €5,0 mrd. Dat is ongeveer 11 maal de geschatte jaaromzet. Een vrij hoge waardering, maar vergeleken met de hierboven genoemde Amerikaanse aandelen is hij aan de lage kant. TeamViewer krijgt daarom een koopaanbeveling. Daarbij wil ik wel opmerken dat ook dit bedrijf de komende jaren nog het een en ander te bewijzen heeft. Het is een aandeel met een bovengemiddeld risico.

De nieuwkomers

Fondscode marktwaarde ($ mrd) omzet- groei koers/omzet verhouding koers/ ebitda advies
Cloudflare NET 5,7 42,8% 20,7 v
Datadog DDOG 9,5 96,5% 28,7 689,6 v
Slack WORK 12,3 81,7% 20,1 v
TeamViewer DE000A2YN900 € 4,7 86,4% 11,0 19,9 k
Zoom Video Com. ZM 21,8 118,2% 36,3 272,2 v

Verklaring

De bekoelde interesse van beleggers in de cloudsector zal niet alleen te maken hebben met de afnemende kans op overnames van de kleinere spelers in deze nichemarkt. Ook de hoge waardering van de bedrijven in kwestie is uiteraard een mogelijke verklaring voor de verslechterde beursprestaties. Daarbij komt dat de grote hoeveelheid nieuwe cloudaandelen beleggers veel te kiezen geeft, waardoor ze wellicht kritischer worden. Al met al blijft het een interessante sector. De potentiële winsten zijn groot, maar dat geldt ook voor het risico.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!