Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Advies van de dag Karel Mercx, 5 sep 2019 12:00

Beleggen met korting in Tencent via de beurs van Amsterdam

0 0 Leestijd ongeveer

Investeringsmaatschappij Prosus krijgt op 11 september een notering in Amsterdam en is met een beurswaarde van rond de $100 mrd meteen een reus. Alleen Unilever en Shell zijn in Amsterdam groter.

Prosus is de nieuwe naam van het vroeger in Johannesburg genoteerde Naspers. Volgens CEO Bob van Dijk maakt Naspers 25% uit van de index van Johannesburg. Dat enorme aandeel vergroot de geloofwaardigheid van die beurs in de ogen van beleggers niet bepaald. Naspers wil om imagotechnische redenen liever ook niet tegen een groot discount worden verhandeld en maakt om die redenen de overstap naar Nederland.

Aandelen Tencent

De beste aankoop die Prosus ooit deed was in 2001 het belang van 31% in Tencent voor ongeveer $32 mln. Sindsdien stegen aandelen Tencent met 49% per jaar, wat een totaalrendement van duizenden procenten opleverde. Het belang in Tencent is nu ongeveer $ 125 mrd waard. Heeft u wel eens zo’n topper in uw beleggingsportefeuille gehad?


Tencent was geen toevalstreffer. Want exclusief dat aandeel heeft Prosus over de afgelopen 11 jaar 20% rendement per jaar gemaakt op geïnvesteerd kapitaal. De portefeuille van internetaandelen groeide autonoom van $11 mrd naar $23 mrd.

Anderhalf miljard klanten wereldwijd
Naspers begon in 1915 met als doel het groeien door het kopen van, en bouwen aan leidende bedrijven. Vandaag is Naspers een mondiale speler en één van de grootste investeerders van technologie op de wereld. Onder de 77 marktleiders waarin het bedrijf investeert zijn Avito, Movile, RedBus, OLX, Letgo, Brainly, PayU, Media24 en Takealot. Maandelijks gebruiken volgens Prosus 1,5 miljard mensen in 91 landen een dienst van Naspers (één op de vijf wereldburgers). Het doel is om meerdere bedrijven uit te bouwen naar een marktwaarde van $10-20 mrd. De groei van sommige bedrijven is enorm. Zo bezorgt Ifood eten van 66.000 restaurants in meer dan 500 steden in Brazilië. Jaarlijks zijn er bijna 20 miljoen bestellingen en dat is 107% meer dan een jaar geleden.

De omzet van Prosus groeide in de afgelopen 12 maanden met 30% tot $18 mrd en de 12 maanden daarvoor met 51%. Ook de winst groeit hard; de afgelopen 12 maanden met 23% en de 12 maanden daarvoor met 68%. Soortgelijke ontwikkelingen zijn te zien met de cash flow.

Het doel van Prosus is zorgen dat er op de lange termijn waarde ontstaat voor de aandeelhouder. Dit gaat het bedrijf ongetwijfeld lukken. Aan de ene kant doordat het zich richt op grote landen met hoge economische groei zoals India; aan de andere kant doordat de discount langzaam minder zal worden. Wanneer andere bedrijven in de portefeuille keihard blijven groeien dan zal dat op een gegeven moment een positieve waarde moeten creëren en niet zoals nu een negatieve.

Prosus heeft daarnaast een sterke balans. Het heeft $9,2 mrd aan cash en $3,2 mrd aan schulden, waardoor de netto cashpositie uitkomt op $5,9 mrd. Prosus zal hoogstwaarschijnlijk niet in de AEX komen omdat het moederbedrijf in Zuid-Afrika Naspers minimaal 70% belang houdt. Er zijn daardoor niet genoeg vrij-verhandelbare aandelen om in de Amsterdamse hoofdgraadmeter te komen.

Via Prosus beleggen met korting in Tencent

Het aandeel Tencent is sinds 2018 met 30% gedaald. Dit is een mooi moment om via Prosus met tientallen procenten korting aandelen Tencent op te pikken en er ook nog eens tientallen bedrijven gratis bij te krijgen. We adviseren dan ook het aandeel te kopen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!