Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Obligaties Jaap Barendregt, 19 aug 2019 15:49

Deze drie bedrijfsobligaties weerstaan de financiële onrust

0 0 Leestijd ongeveer

Er heerst opschudding in de financiële markten en de marktrentes zijn flink in beweging. Reden om te kijken hoe de bedrijfsobligatietips uit de Koerswijzer zich houden. Het beeld ziet er goed uit.

Onlangs daalde de rente op dertigjarige Amerikaans staatsschuld in drie weken tijd van 2,6% naar 1,8%. Dat is een substantiële daling. Het geeft aan dat de financiële markten in verwarring verkeren. Zo’n periode van financiële opschudding schept dan de behoefte aan een veilige haven om te schuilen tegen de financiële onrust. Die veiligheid wordt vooral gevonden in de VS, waar zowel de dollar als de staatsschuld dienst doen als financiële toevluchtsoorden. Dat geldt in mindere mate ook voor de Zwitserse frank en de staatsschuld van zowel Duitsland als Nederland.

Effect op bedrijfsobligaties

In dit artikel staat de vraag centraal hoe de bedrijfsobligaties uit de Koerswijzer zich onder de huidige onrust houden. Maar eerst de basis. De rente-opbouw van bedrijfsobligaties bestaat uit twee prijzen. De eerste is het renteniveau van het rentepapier dat de benchmark vormt, zoals de rente op Duitse staatsschuld. Dit is het risicovrije deel van de rentehoogte. Het verstrekken van een lening aan een bedrijf kent immers een groter risico dan een lening aan een staat, die bijna nooit failliet gaat. Daarom komt bovenop het risicovrije deel van de rente nog een vergoeding voor het debiteurenrisico dat is gekoppeld aan het bedrijf dat de obligatie uitgeeft.

De huidige tendens van rentedaling van Duitse en Nederlandse staatsschuld leidt dus tot een lager risicovrij deel in de marktrente op bedrijfsobligaties. Voor de marktrente van de bedrijfsobligaties is het dan van belang hoe de financiële markten het effect van de marktonrust op het bedrijfsrisicogedeelte zien. Een hogere inschatting van dit risico kan de daling van het risicovrije deel (deels) compenseren. Eventueel kan de marktrente op de bedrijfsobligatie dan toch stijgen, en de koers dus dalen. Overigens is niet alleen het debiteurenrisico van belang. Ook het karakter van de obligatie, de koersgevoeligheid voor marktrenteveranderingen, speelt een rol.

Gevoeligheid voor renteverandering

Niet elke obligatie reageert op dezelfde manier op een verandering van het renteklimaat. Leningen die (nog) een korte looptijd kennen zijn in de regel minder gevoelig voor renteveranderingen dan leningen met een resterende lange looptijd. Dat komt omdat de korte leningen spoedig worden afgelost zodat met nieuwe leningen kan worden geanticipeerd op de nieuwe situatie in de financiële markten. Met een lange lening zit een belegger als het ware ‘gevangen’ in de oude voorwaarden.

Ook het couponniveau van een obligatie is relevant voor de gevoeligheid voor renteverandering. Bij een rente die hoog boven het  bestaande marktniveau ligt, is de hoogte van de rente-uitkering een koersstabiliserende factor. De obligatie blijft immers aantrekkelijk. Een obligatie met een hoge coupon is daardoor minder gevoelig voor ontwikkelingen in het marktrenteniveau.

Aantrekkelijke ontwikkeling bedrijfsobligaties

De bedrijfsobligaties in onze Koerswijzer vertonen allemaal een aantrekkelijke rendementsontwikkeling in 2019. De Rabobank Certificaten zijn door hun coupon-uitkering een obligatie, maar zij behoren feitelijk tot het eigen vermogen van de bank en zijn eeuwigdurend. De ASR- en de  NN Group-obligaties kunnen in 2024 vervroegd afgelost worden. Maar ook zij behoren deels tot het eigen vermogen en zullen daarom vermoedelijk  in 2024 blijven bestaan. Hun coupon is weliswaar met 5% en 4,375% in de huidige markten redelijk hoog, maar voor het verkrijgen van eigen vermogen is dat goedkoop.

Rendementen Koerswijzer-obligaties

Per saldo zijn de jaarrendementen van de drie bedrijfsobligaties uit de Koerswijzer uitstekend. Hun koersen zijn blijven stijgen. Midden juli 2019 stonden de certificaten op €117,56 en midden augustus was dat €121,07 (zie tabel). Voor de ASR-obligatie was dit respectievelijk €108,68 en €114,37 en voor de NN Group-obligatie €105,31 en €110,55. Dat levert jaarrendementen op van respectievelijk 16,0%, 13,7% en 12,4% (inclusief coupon).

De drie obligaties hebben dus niet geleden door de financiële onrust. Wel is door de koersstijging het effectieve rendement, een kenmerk van toekomstig rendement, van de ASR- en de NN Group-obligatie met ruim 100 basispunten gedaald. Maar dat is onvoldoende reden om de geldende koopadviezen te herzien. We handhaven dan ook alle drie de obligaties  in de Koerswijzer.

De auteur heeft een positie in Rabobank Certificaten.

Rendement bedrijfsobligaties over 2019, afgerond (tot en met 16 augustus 2019)
NaamISIN-codekredietstatusslotkoersslotkoersjaarrende-effectief ren-
2018 (in €)16 aug. (in €)ment (in %)dement (in %)
Rabo Certificaat 6,5%XS1002121454107,85121,0716,05,4
ASR 5%, 30-9-’49XS1115800655investm. grade (BBB-)103,35114,3713,72,0
NN Group 4,375%, 29-6-’49XS1076781589investm. grade (BBB-)100,80110,5512,42,1

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!