Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Jaap Barendregt, 7 aug 15:38

Ahold Delhaize presteert minder, zoals verwacht

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

De staking in de VS bij Stop & Shop werkt stevig door in de tweedekwartaalcijfers van Ahold Delhaize. Het operationeel resultaat en de nettowinst daalden.

In het tweede kwartaal waarover Ahold Delhaize rapporteerde zat een werknemersstaking van elf dagen bij het Amerikaanse Stop & Shop. Het bedrijf heeft de effecten hiervan berekend. De omzet zou er met $224 mln door zijn getroffen. En het autonome operationeel resultaat zou er $100 mln lager door zijn uitgevallen. Bovendien verwacht het bedrijf dat het omzetverlies in de herstelperiode na de staking $121 mln zal bedragen. Voorts zijn er dan natuurlijk de blijvend hogere loonkosten. Het was in april voor Ahold Delhaize reden om een winstwaarschuwing te geven. De toename van de verwachte nettowinst per aandeel werd verlaagd van hoogenkelcijferig (5-9%) naar laagenkelcijferig (1-4%). Ik verlaagde destijds naar aanleiding van deze waarschuwing het advies van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Daling in elk land

De tweedekwartaalomzet steeg met 5%, naar 16,3 mrd. Het grootste deel van die stijging kwam door een dollareffect, want bij constante wisselkoersen kwam de stijging uit op 1,5%. In de VS was de omzetstijging bij constante koersen 0,2%, in Centraal- en Zuidoost-Europa 5,1%. De omzetstijging in Nederland bedroeg een keurige 4,2% en in België -0,1%. Die laatste daling was ook zichtbaar bij de omzet in dezelfde winkels (de zogeheten vergelijkbare omzet), want die daalde in België met 0,2%, waar die elders positief was. Het operationeel inkomen van Ahold Delhaize nam af van €644 mln naar €560 mln. Er was in elk land sprake van daling, door de staking (VS) en door meer internetverkopen en de ombouw van winkels naar meer vers aanbod (Nederland), om het bij de twee grootste landen te houden. In België wist het bedrijf wel voor de vijfde keer op rij de operationele marge te verhogen (nu naar 2,9%), maar de omzetontwikkeling blijft er dus wel slecht. De nettototaalwinst zakte van €408 mln naar €334 mln.

Advies

Ahold Delhaize meldde dat de integratie van Ahold en Delhaize is afgerond. Het bedrijf verwacht door de fusie over heel 2019 voor €512 mln aan jaarlijkse besparingen te hebben gerealiseerd. Dat is knap. Bij een k/w van 12,4 en de relatief lage winstgroei blijft het advies ‘houden’.

 

Cijfers Ahold Delhaize

in € mln20192018
Omzet1631515531
Operationeel inkomen (ebit)560644
Nettowinst334408

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!