Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 7 aug 2019 14:28

ABN Amro klaar voor de storm?

0 0 Leestijd ongeveer

ABN Amro verrast met een kleine winststijging over het tweede kwartaal. Beleggers hebben echter vooral oog voor de strengere eisen van toezichthouders en aanwijzingen voor toenemende margedruk.

De winst van ABN Amro is in het tweede kwartaal met 1% gestegen naar €693 mln. Dat was voor een deel te danken aan een toename van de netto rente-inkomsten met 2% naar €1,7 mrd. De commissie-inkomsten vielen juist met 3% terug naar €413 mln. De operationele kosten stegen met 4%, naar €1,3 mrd. Dat heeft alles te maken met een verbeterplan bij de afdeling die verdachte transacties en klanten onderzoekt bij de retail-tak. ABN Amro gaat namelijk op verzoek van toezichthouder DNB alle particuliere klanten doorlichten. Hiervoor werd een last van €114 mln genomen. De personeelskosten werden overigens weer iets verder teruggeschroefd (-5%), naar €555 mln. Omdat de bank iets minder in de stroppenpot stopte (-4%, naar €129 mln) en de belastingdruk iets afnam (-7%, naar €190 mln), kon de winst toch heel licht stijgen.

Koers ABN Amro daalt

Beleggers hadden echter meer oog voor de toelichting van topman Kees van Dijkhuizen dan voor de financiële resultaten. Van Dijkhuizen meldde onder meer dat hij verwacht dat de regeldruk in de toekomst verder gaat toenemen. Daarnaast zoomde hij in op het zeer uitdagende renteklimaat. Aangezien de spaarrente bij de bank bijna het nulpunt heeft bereikt, wordt het extreem lastig om een verdere daling van de beleidsrente op te vangen. Bovendien wakkert het retail-onderzoek de vrees aan dat DNB een boete gaat opleggen. Al snel na de start van de handelsdag ging de beurskoers met bijna 6% onderuit.

Advies voor de bank

De druk uit regel- en rentehoek is een tegenvaller, maar niet helemaal nieuw. Met een kapitaalbuffer CET1 van 18,0% heeft de bank echter een flink incasseringsvermogen voor scenario’s zoals oplopende kredietverliezen door een verslechterende economie of een mogelijke boete. Dankzij de lage cost/income-ratio van 56,4% kan ABN Amro ook bij dalende baten nog een positief resultaat boeken. Het genormaliseerde rendement van het eigen vermogen van 12,5% ligt ruim boven de kapitaalkosten van de bank. Voorlopig geldt een houdadvies, met het oog op de balans tussen de risico’s en de zeer lage waardering (k/w 7,3) en het aantrekkelijke dividendrendement.

Dividend wordt even slikken
Naast de wat zorgwekkende woorden van Van Dijkhuizen speelt ook het dividendbeleid mee bij de zwakke koersreactie. ABN Amro keert een interim-dividend uit van 60 eurocent, tegenover 65 eurocent vorig jaar. Dat ligt in lijn met het beleid om 50% van de winst uit te keren, maar veel beleggers hoopten dat de bank het dividend op peil zou houden. De kans is groot dat het dividend over 2019 ook iets lager uitpakt dan de verwachte €1,45. Bij een uitkering van €1,35 komt het dividendrendement over 2019 op 8,4%. Dat is een indrukwekkend percentage. Omdat de uitkering nadrukkelijk is gekoppeld aan de winst, legt het dividend echter geen bodem onder de koers als ABN Amro in heel zwaar weer komt. De zeer stevige kapitaalbuffer zou dat tot op zekere hoogte wel kunnen doen.

 

Tweedekwartaalcijfers20192018
Operationele baten€2,32 mrd€2,29 mrd
Operationele lasten€1,31 mrd€1,26 mrd
Winst€693 mln€688 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!