Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 30 apr 15:00

Column: verleid door de VIX

0 0 Leestijd ongeveer

Het is fascinerend, maar speculanten zitten er als groep altijd naast. In de afgelopen jaren heb ik op deze plek voor meerdere beleggingen – olie, Amerikaanse staatsobligaties, koper en de euro/dollar – aangeven wanneer speculatieve posities een extreem punt bereikten. In de daaropvolgende maanden gingen de koersen voor speculanten allemaal de verkeerde kant op.

Short in de VIX

De reden dat ik er deze week nog een keer over schrijf, is dat het aantal speculatieve shortposities in de VIX een nieuwe hoogste stand ooit heeft bereikt. Deze index meet de beweeglijkheid van Amerikaanse aandelen en speculanten denken dus dat die beweeglijkheid verder zal afnemen. Ook de speculanten in de VIX-index hebben een foutloos trackrecord om onder extreme omstandigheden altijd verkeerd te zitten.

Toen de beweeglijkheid van Amerikaanse aandelen met 8,56 de laagste stand ooit bereikte, in november 2017, kwam ook het aantal speculatieve contracten op de VIX met 175.000 uit op een nieuwe recordstand. De afwikkeling van deze contracten was pijnlijk. Wanneer de VIX met een punt daalt, wint de speculant $1000 en wanneer ze met een punt stijgt verliest de speculant $1000. De VIX ontplofte eind januari/begin februari 2018. De index ging in sneltreinvaart naar 50,30 op 6 februari en dat was dezelfde dag dat speculanten hun volledige shortposities hadden afgebouwd.

In de weken hierna openden speculanten posities om te profiteren van een stijgende volatiliteit en op 10 april 2018 stonden er 93.000 contracten uit. Uiteraard zat de massa weer verkeerd en bereikten de Amerikaanse aandelenindices een nieuwe hoogste stand ooit. Dit was opnieuw pijnlijk, want aan het einde van het jaar daalde de S&P500 met 20% en schoot de VIX de lucht in. De rally op de beurs van de afgelopen maanden bracht het aantal VIX-contracten op 178.000. Dit is een nieuwe hoogste stand ooit en de meest extreme positie ooit.

Nieuwe explosie VIX

Wat trouwens ook extreem is, is dat er in de afgelopen twee jaar al zo vaak een nieuw alltime high is geweest in de speculatieve posities. Het is weer tijd voor een explosie van de VIX. Ik geloof er namelijk niets van dat dit de eerste keer in de geschiedenis zal zijn dat speculanten het als groep bij het rechte eind hebben. De theorie van de VIX werkt uitstekend, maar de uitvoering is een stuk moeilijker. Het vorige extreme punt van de VIX had ik goed te pakken. Dit leverde een winst op van 122,92%. Mijn huidige positie op de stijgende VIX loopt tot en met 19 mei Als de index dan niet boven de 18 staat, loopt deze calloptie waardeloos af. In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk, maar in de praktijk helaas wel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!