Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Karel Mercx, 20 jun 2018 09:25

Column: het enige dat telt zijn de cijfertjes

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

Op de markten voor futures is goed te zien hoe speculanten zich positioneren. Iedereen die een future koopt, staat geregistreerd als speculant of als ‘commercieel’. Een Europees bedrijf dat veel zaken doet in de Verenigde Staten en het dollarrisico via futures afdekt is commercieel.

Iemand die een future koopt met als enige doel geld verdienen is een speculant. De speculanten zijn het interessants om te volgen. De Amerikaanse overheidsorganisatie Commodity Futures Trading Commission publiceert elke week welke posities speculanten hebben. Op 9 mei 2018 schreef ik op deze plek dat de financiële markten in minimaal veertig jaar nog nooit zo oververhit zijn geweest.

Wanbeleid

Neem de verhouding tussen de Amerikaanse dollar en de euro. In het eerste kwartaal kreeg je voor een euro 1,2555 dollar. Nooit eerder sinds de oprichting van de digitale euro in 1999 waren er zoveel speculanten die mikten op een stijgende euro en een dalende dollar. De onderbouwing van deze speculatie was sterk. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog neemt het Amerikaanse begrotingstekort toe in tijden van hoogconjunctuur. Dit soort financieel wanbeleid moet wel zorgen voor een dalende dollar. De andere kant van het valutapaar is de euro. Ten eerste laat de eurozone de meeste groei zien van de afgelopen elf jaar. Ten tweede gaat Draghi stoppen met de geldpers. Beide zijn goed voor de euro. Toch kregen speculanten allemaal het deksel op hun neus, want de EUR/USD ging in no time van 1,25 naar 1,15. Een beweging van 10 cent in twee volwassen valutaparen is enorm.

Met de andere speculaties die een alltime high bereikten is het precies hetzelfde afgelopen. De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar ging van 2,95% naar 2,55%. De Amerikaanse olieprijs ging van $72,83 naar $63,59. Koper ging van 330 naar 300 dollarcent. Voor al deze financiële waarden was er een mooi verhaal. De rode draad in al deze verhalen was de inflatie. Inflatie zorgt immers voor stijgende grondstofprijzen en voor een daling van de waarde van het geld in de komende jaren. Rente is de compensatie voor deze waardedaling.

Trend

Verhalen zijn leuk, maar bij beleggen en speculatie zijn de cijfertjes het enige dat telt. Ik denk dat deze vier beleggingen dezelfde richting zullen volgen als de afgelopen weken. Het aantal speculanten is niet meer op recordhoogte, maar is historisch gezien nog wel bovengemiddeld hoog. Dit betekent dat de koersen nog steeds een stuk hoger staan dan het geval zou zijn geweest zonder speculanten. In het verleden was het zo dat als de speculatieve posities afnamen, zoals nu het geval is, er een verkoopgolf vrijkwam. De enige manier om een longpositie te sluiten is immers een verkooporder. Vervolgens komen de speculanten die de trend volgen en een short future openen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.