Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Interview Karel Mercx, 29 mrt 2019 14:00

Gesprek van de dag: ‘De markt kijkt alleen maar naar de Fed’

0 0 Leestijd ongeveer

Christopher Gannatti is hoofd van de onderzoeks­afdeling van ETF-aanbieder WisdomTree. Dat de VIX-index is gedaald, vindt hij opmerkelijk. ‘Beleggers zijn al hun gevoel voor risico verloren.’

Christopher Gannatti, hoofdonderzoeker bij WisdomTree, ziet het komende jaar vele risico’s. Toch is hij optimistisch over de aandelenmarkten.
Bij het bepalen van zijn rendementsprognose voor de Amerikaanse beurs voor 2919 kijkt Gannatti allereerst naar de economie van de Verenigde Staten. ‘Dat is namelijk de belangrijkste economie ter wereld. Begin vorig jaar waren er belastingverlagingen. De jaar-op-jaargroei van het eerste kwartaal van 2018 begon met het cijfer 5%, de groei van de kwartalen erna met respectievelijk 4, 3 en 2%. Het groeicijfer van het eerste kwartaal van 2019 zou wel eens met een 1 kunnen beginnen.’

De Amerikaanse groei koelt ongetwijfeld af. Waar kijkt u vervolgens naar?

‘Ik heb naar de koers-winstverhouding (k/w) gekeken over de afgelopen 42 jaar. Dit is namelijk een van de belangrijkste motoren voor rendement. De k/w voor elk jaar is onder te brengen in één van de vijf door mij onderhouden bandbreedtes van de door de Fed vastgestelde rente. Wanneer de rente onder de 5% staat, is de bij die bandbreedte behoren gemiddelde k/w 19,5. Op dit moment is hij 18. Dit betekent dat het door mij verwachte rendement niet alleen volgt uit winstgroei, maar ook uit een stijging van de waardering. De markt is zonder twijfel niet duur.’

De logische stap is om dan naar groei van de winst per aandeel te kijken.

‘Dat klopt. Vorig jaar lag de gemiddelde winstgroei boven de 20%. Dat is bijna volledig toe te schrijven aan de belastingverlaging. Voor 2019 lijkt 5 tot 10% mij realistischer. Dit zal voor beleggers voelen als een groeivertraging, maar is het absoluut niet.’

Hoe kijkt u aan tegen de volatiliteit?

‘Sinds december is de VIX-index (die de volatiliteit op de Amerikaanse aandelenmarkt meet, red.) van 36 naar 13 gedaald. Dit is opmerkelijk, want er is niets opgelost van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Het Midden-Oosten is een puinhoop. De problemen in Italië zijn niet minder groot en natuurlijk is er ook nog de brexit. Beleggers zijn al hun gevoel voor risico verloren.’

Komt dat door de Fed?

‘Dit is inderdaad een reactie op de centrale bank van de VS, die gezegd heeft de rente niet te zullen verhogen in 2019. Daarnaast gaat de Fed in 2019 stoppen met het afbouwen van de balans. De markt kijkt altijd naar de Fed, dus die uitlatingen zorgen er waarschijnlijk voor dat de S&P500 nieuwe hoogtepunten gaat opzoeken.’

Wanneer komt dan de volgende Amerikaanse recessie?

‘De meeste mensen kijken naar het verschil tussen de tweejaarsrente en de tienjaarsrente. Is de tweejaarsrente hoger, dan is er hoogstwaarschijnlijk een Amerikaanse recessie opkomst. Het renteverschil bedraagt op dit moment 15 basispunten. Dit laat zien dat er weinig groei en inflatie zal zijn in 2019.’

Hoewel de Amerikaanse economie tussen juni 2009 en december 2015 groeide, besloot de Fed toch om de rente op 0% te laten. Was de rentecurve niet allang invers geworden als de Fed gewoon de rente had verhoogd?

‘Zeker! De tienjaarsrente wil maar niet stijgen. Dit wil overigens niet zeggen dat wij nu al in een recessie hadden gezeten als de Fed de korte rente niet onder controle had gehouden. Sinds de jaren zeventig zijn Amerikaanse recessies begonnen tussen de 12 en 18 maanden nadat de rentecurve omkeerde.’

Hoe belangrijk is een handelsovereenkomst tussen China en de VS voor aandelen in 2019?

‘De wereldeconomie vertraagt in een snel tempo en de handelsovereenkomst is erg belangrijk voor de markten. Steeds meer landen richten zich steeds minder op het buitenland. Populisme is het grootste probleem. Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot een paar jaar geleden wilden landen meer onderlinge samenwerking. Daar kreeg iedereen een betere levenskwaliteit voor terug. Nu worden er politici gekozen die vinden dat een open markt slecht is. China en de VS kunnen niet alles oplossen, maar ze kunnen wel vertrouwen winnen zodat er weer een trend ontstaat naar samenwerking. Het zijn wel de twee grootste economische machten op de wereld. De markt zou dit zeker met enthousiasme onthalen.’

Kan een handelsovereenkomst tussen China en de VS tot gevolg hebben dat Europa een nieuwe recessie bespaard blijft?

‘Italië is al in een recessie. De gehele eurozone piekte in december 2017 en sindsdien gaat het in één lijn neerwaarts. Dat heeft verschillende redenen, zoals de afgenomen auto-import van China uit Duitsland, de schulden van Italië en de brexit. De markt is niet bang voor de brexit, maar ik durf niet te beweren dat er geen negatieve consequenties zullen zijn.’

Is het toevallig dat de ECB twee maanden geleden de geldpers heeft stilgezet en vervolgens de Europese cijfers nog sneller verslechterden?

‘Je vraagt je af welke cijfers de ECB heeft gezien waardoor ze meenden te kunnen stoppen met kwantitatieve verruiming. Ik kijk uit naar de maartvergadering. Misschien gaan ze een LTRO doen (kredietfaciliteiten van de ECB aan het bankwezen, red.) want de bankensector staat er beroerd voor (een week na het interview kondigde de ECB inderdaad de LTRO aan, red.). Gezonde economische groei kan alleen met gezonde banken.’

Wie is Christopher Gannatti?
2018 – hedenHead of Research, WisdomTree
2013 – 2018Associate Director of Research, WisdomTree
2010 – 2013Analist, WisdomTree
2002 – 2006Bachelor Economics, Colgate University, VS

 

WisdomTree volgt bijzondere indices
WisdomTree is een nichespeler in de ETF-wereld. De standaardindices laten ze over aan de Vanguards en de iShares van deze wereld. Een van de ETF’s van WisdomTree volgt bijvoorbeeld de Nasdaq CTA Artificial Intelligence Index. Daarin zitten bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie en robots. De afgelopen jaren liet deze ETF veel grotere koersuitslagen zien dan de beurs. De MSCI World Index steeg in 2017 met 22,4% en de ETF ging omhoog met 44,6%. In 2018 daalde de MSCI World met 8,7% en de ETF ging met 15,5% onderuit. Dit jaar steeg de MSCI met 14,5% en de ETF met 25,4%. Wij zijn enthousiast over de bedrijven, maar geloven niet dat de aandelen hiervan niet onderuit zullen gaan wanneer het beursklimaat weer verandert. U hoort van ons wanneer wij vinden dat deze ETF wel koopwaardig is.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!