Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Overig Stephen Hendriks, 20 apr 2019 14:00

Hoogdividendportefeuille: Doel binnen handbereik

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel het Europese dividendseizoen nog echt moet beginnen, is nu al duidelijk dat de doelstelling van de Hoogdividendportefeuille binnen handbereik is. Want de ontvangen en aangekondigde uitkeringen komen bij elkaar opgeteld ruim boven de doelstelling van een dividendrendement van 4% uit.

Absolute uitblinker

De Hoogdividendportefeuille heeft goed geprofiteerd van het herstel op de aandelenmarkten dit jaar. Over 2019 staat de portefeuille nu 12% in de plus, met Österreichische Post als absolute uitblinker. Het postbedrijf staat dit jaar op een winst van bijna 25%. Die winst staat niet op zichzelf. Ook andere postbedrijven – op het Britse Royal Mail, dat 5% in de min staat, na – zijn dit jaar sterk hersteld. Zo won PostNL ook 25% en het Belgische Bpost zelfs 37%. Toch zijn we helemaal niet ontevreden met Österreichische Post. Sinds de start van de hoogdividendportefeuille eind juni vorig jaar staat het Oostenrijkse postbedrijf zo’n 4% in de min. Dat is geen topresultaat, maar wel veel beter dan Bpost (-23%), PostNL (-25%) en Royal Mail (-48%).

Klépierre laat een soortgelijk beeld zien. Het vastgoedbedrijf staat dit jaar bijna 19% in de plus. Dat is beter dan vergelijkbare fondsen als Unibail-Rodamco-Westfield, Vastned, NSI en Eurocommercial. Vanaf de start van de portefeuille gemeten staat Klépierre nog wel 0,6% in de min. NSI doet het met een plus van 3,6% wat beter. Maar Vastned (-14%), Unibail-Rodamco-Westfield (-19%), Wereldhave (-26%) en Eurocommercial (-30%) hebben een opvallend slechter koersverloop laten zien dan Klépierre.

Niet zorgwekkend

De Hoogdividendportefeuille telt drie financials: Allianz, Münchener Rück en NN Group. Met opgeteld bijna 16% hebben deze drie verzekeraars de zwaarste weging in de portefeuille. Allianz en Münchener Rück hebben prima gepresteerd. Sinds de start van de portefeuille staat Münchener Rück ruim 18% in de plus en Allianz bijna 17%. Dat is aanmerkelijk meer dan de winst van de pan-Europese index van verzekeraars. Die index staat eind juni vorig jaar op een winst van nog geen 9%. In vergelijk daarmee – maar ook in vergelijking met de twee andere verzekeraars uit de portefeuille – is de winst van NN Group van 6% wat mager maar zeker niet zorgwekkend.

De portefeuille telt twee aandelen waarvan het koersverloop teleurstellend is: BAE Systems en BASF. BAE Systems staat sinds de start op een verlies van een kleine 20%. Wel werd het dividend met 1,8% verhoogd, waardoor het aandeel nu een dividendrendement van 4,4% biedt. BASF staat sinds opname in de portefeuille op een min van 16%. Maar het Duitse chemiebedrijf verhoogde het dividend met ruim 3% tot €3,20. Daarmee heeft het aandeel een aantrekkelijk dividendrendement van 4,6%.

Sterk koersverloop

Dat laatste is belangrijk. Het doel van de Hoogdividendportefeuille is immers het behalen van een inkomen van minimaal 4%. We negeren de koersontwikkelingen van de verschillende aandelen overigens niet. In de dividendopleiding hebben we laten zien dat het koersverloop een van de selectiecriteria was voor het opnemen van een aandeel in de portefeuille.

Bij de start van de portefeuille scoorden Kimberly-Clark en Procter & Gamble sterk op de selectiecriteria winstgevendheid en balanspositie, maar minder op het criterium koersverloop. Beide aandelen hebben onze zorgen in de afgelopen negen maanden echter helemaal weggenomen. Procter & Gamble is met een koerswinst van 38,8% (in euro’s) zelfs het best presterende aandeel uit de Hoogdividendportefeuille. Kimberly-Clark is niet zo hard gestegen, maar de koerswinst van 19,6% stemt tevreden. Belangrijker nog dan de koerswinst van Procter & Gamble en Kimberly-Clark zijn de dividenduitkeringen van deze aandelen. Die zijn cruciaal voor het uiteindelijke doel van de Hoogdividendportefeuille: het behalen van een inkomen van minimaal 4%.

Dividendverhogingen

Op een startwaarde van de portefeuille van €100.000 correspondeert die doelstelling met een inkomen van minstens €4000. Sinds de start van de portefeuille hebben we al €2300 aan dividend ontvangen. Omdat veel Europese bedrijven een keer per jaar, vooral in de maanden mei en juni, hun dividend betalen, moet de grote bulk aan dividenduitkeringen nog komen.

Ex-dividenddata

Ex-dividendaandeelDividendDividendrendement
17-aprProcter & Gamble$0,74592,90%
23-aprÖsterreichische Post€ 2,085,60%
30-aprBouygues€ 1,705,00%
2-meiMünchener Rück€ 9,254,30%
6-meiBASF€ 3,204,60%
9-meiAllianz€ 9,004,40%
9-meiSanofi€ 3,073,90%
31-meiNN Group€ 1,245,10%
11-junTotal€ 0,645,10%
8-julKlépierre€ 1,056,60%

Van de aandelen waarmee we de portefeuille zijn gestart moest alleen Österreichische Post het dividend nog bekendmaken. De Oostenrijkers keren een 1,5% hoger dividend van €2,08 per aandeel uit. Dat is iets onder de €2,10 die wij hadden verwacht. Maar de €2,08 is nog wel goed voor een dividendrendement van liefst 5,5% voor Österreichische Post. Verder verhoogde Procter & Gamble begin vorige week het dividend met 4% tot $0,7459 per kwartaal.

Meevaller

Begin deze maand hebben we de eerste mutatie in de portefeuille doorgevoerd. Farmaceut Novartis is in verband met de afsplitsing van dochter Alcon vervangen door een andere farmaceut: Sanofi. Dat brengt een klein voordeel voor de portefeuille met zich mee. We hebben het dividend van Novartis (CHF2,85 per aandeel) immers al begin maart ontvangen, maar aankoop Sanofi gaat pas op 9 mei ex-dividend en keert het dividend op 13 mei uit.

Als we alle ontvangen en aangekondigde dividenden bij elkaar optellen, komt het totale dividendbedrag naar verwachting begin juli zo rond de €4900 uit, ofwel een dividendrendement van 4,9%. Dat is een mooie start van de Hoogdividendportefeuille.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!