Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Binnenlandse Chinese obligaties worden ‘veilige haven’, denkt UBS AM

0 0 Leestijd ongeveer

Het belang van de opening van de binnenlandse Chinese obligatiemarkt per 1 april is niet te onderschatten, meent UBS Asset Management.

Per 1 april zijn binnenlandse Chinese obligaties toegelaten tot de belangrijke Bloomberg Barclays Global Aggregate Index. Voorheen konden niet-Chinese beleggers alleen de in Hong Kong uitgegeven Chinese obligaties kopen. Maar nu komen ook de op het vasteland uitgegeven Chinese leningen voor buitenlandse beleggers beschikbaar. Volgens UBS Asset Management (UBS AM) is de openstelling van de binnenlandse Chinese obligatiemarkt de ‘de belangrijkste verandering in de wereldwijde kapitaalmarkten die beleggers ooit hebben meegemaakt’.

Kapitaalstroom

De vermogensbeheerder verwacht een instroom in de binnenlandse Chinese obligatiemarkt van $250-500 mrd. Maar dat is alleen nog maar de instroom vanuit de ETF’s. Dat zijn immers beleggingsproducten die het rendement van indices – zoals die van Bloomberg Barclays – zo nauwkeurig mogelijk willen nabootsen. UBS AM verwacht dat andere indexaanbieders zoals FTSE Russell en JP Morgan ook hun obligatie-index openstellen voor binnenlandse Chinese obligaties. Na de indexbeleggers zullen ook actieve beleggers, zoals beleggingsfondsen en centrale banken, meer op de binnenlandse Chinese obligatiemarkt gaan inzetten. Als dat proces op gang komt kunnen er zelfs biljoenen dollars naar deze vermogenscategorie stromen.

Renmimbi als reservevaluta

De grotere weging van Chinese staatsobligaties in wereldwijd gebruikte indices is volkomen logisch, stelt UBS AM. Het is een afspiegeling van het toegenomen belang van China in de wereldeconomie. Beleggers hebben op dit moment een te kleine blootstelling aan de Chinese obligatiemarkt. Een groter aandeel van Chinese obligaties is bovendien ook heel gunstig voor beleggers. Volgens de vermogensbeheerder is de gemiddelde looptijd van binnenlandse Chinese obligaties lager en het effectief rendement juist hoger dan dat van de brede Bloomberg Barclays Global Aggregate Index. Het effectief rendement van de Chinese obligaties ligt op 3,2%, dat van de brede index op slechts 1,9%.

UBS AM verwacht dat beleggers de binnenlandse Chinese obligaties als een ‘veilige haven’ gaan zien. China beschikt immers over bijna $3 bln aan valutareserves. Bovendien is de verhouding tussen staatsschuld en bbp in China 65% tegen bijna 117% voor de VS. Wat ook in toenemende mate in het voordeel van Chinese staatsobligaties zal spreken, is de opmars van de renmimbi als reservevaluta. Nu is de Amerikaanse dollar nog dominant. Maar met het openstellen van de binnenlandse Chinese obligatiemarkt zal China een steeds grotere rol in het wereldwijde financieel systeem spelen, sluit UBS AM af.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!