Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 7 mrt 11:07

Commentaar: wat deed u op 9 maart 2009?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Wat deed u op 9 maart 2009? Zaterdag is het tien jaar geleden dat de AEX op de laagste stand sloot sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2007. En niet alleen voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter was begin maart 2009 het eindpunt van een zeer agressieve bearmarkt.

Ook elders in Europa en op Wall Street begon vanaf dat punt een nieuwe periode van koersstijgingen. Een historisch lange periode, want op enkele uitzonderingen na is de bullmarkt die tien jaar geleden begon, nu nog steeds springlevend.

Misschien behoort u tot de gelukkigen die op 9 maart 2009 aandelen Galapagos kochten. Of een van de drie Nederlandse spelers in de chipindustrie. Met dit kwartet had u een rendement van meer dan 1000% kunnen behalen! Maar ook klassieke AEX-fondsen als ING, DSM, Wolters Kluwer, Randstad en Heineken behaalden in tien jaar tijd een koersrendement tussen 250 en 500%. Van de huidige AEX-fondsen staan alleen ArcellorMittal en KPN nu lager dan tien jaar geleden.

Maar ook buiten Nederland hebben beleggers dus sinds 2009 grof geld kunnen verdienen. Zoals mijn collega Stephen Hendriks in het Verhaal van de Week beschrijft, springen daarbij vooral de returns op Wall Street in het oog.  Zowel de S&P500 als de Dow Jones laat een koersresultaat zien van zo’n 300%. En de huidige Dow Jones telt vier aandelen waarmee beleggers meer dan 1000% koerswinst hadden kunnen boeken. Het betreft Visa, UnitedHealth Group, Boeing en Apple. Slechts Walgreens Boots Alliance staat op een kleine min.

Het merendeel van ‘s werelds belangrijkste hoofdgraadmeters zette vorig jaar een hoogste stand van de afgelopen tien jaar neer, en in een aantal gevallen zelfs een hoogste stand ooit. Weliswaar belandden na een slecht vierde kwartaal de DAX en de Nikkei in december zelfs in een bearmarkt, maar ook deze Duitse en Japanse hoofdindices hebben ondertussen de weg omhoog weer gevonden. Want als we de bullmarkt sinds 2009 als een taart beschouwen, vormen de eerste twee maanden van dit jaar de spreekwoordelijk kers.

9 maart 2009

Hoewel Beleggers Belangen bepaald niet het zonnetje in het Nederlandse beleggingshuis is, blijven wij optimistisch over aandelen. Daarbij verwachten we, in algemene zin, meer van aandelen uit Europa en uit opkomende landen dan van Amerikaanse aandelen. In het Verhaal van de Week staat een aantal geschikte ETF’s waarmee u ook de komende tien jaar van de kansen op de aandelenmarkt kunt blijven profiteren. Net als na 9 maart 2009.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!