Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Commentaar Johan Brinkman, 4 apr 09:25

Commentaar | Graag duidelijkheid over vestigingsklimaat

0 0 Leestijd ongeveer

Het maatschappelijke debat over het Nederlandse vestigingsklimaat wordt de laatste maanden weer in volle hevigheid gevoerd. Dat is van alle tijden, denk aan de mislukte pogingen van het kabinet om de hoofdkantoren van Unilever en Shell te behouden. Meer recent gaat het om de verplaatsing van activiteiten van Boskalis – niet meer beursgenoteerd – en natuurlijk ASML.

Wat mij daarbij opvalt, is dat het perspectief van de particuliere beleggers vrijwel ontbreekt. Aan de ene kant logisch: ook voor onze adviezen maakt het ons weinig uit of een bedrijf het hoofdkantoor heeft in Nederland of daarbuiten. Maar aan de andere kant vreemd: Nederlandse particulieren hebben nog steeds een voorliefde voor op het Beursplein genoteerde fondsen.

In de praktijk is ook duidelijk zichtbaar waartoe het kan leiden als een land – of zelfs een geheel continent – beleggers qua beursgenoteerde bedrijven weinig te bieden heeft. Collega Menno van Hoven wijst er al jaren op dat Nederland en eigenlijk geheel Europa weinig aandelen kent die voldoen aan de criteria van de door hem beheerde Dividendportefeuille.

ASML behagen

De rode loper verder uitrollen voor het bedrijfsleven dan? Dat ligt natuurlijk genuanceerder. Voor de overheid moeten ook andere belangen zwaar wegen, zoals die van werknemers en de schatkist. Bovendien mogen grote bedrijven ook best gewezen worden op de voordelen die ze hebben genoten en nog steeds genieten van het nog steeds prima Nederlandse vestigingsklimaat.

Toch lijken er cruciale maanden aan te komen voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Terwijl het zittende kabinet er in een kennelijke paniekreactie alles aan lijkt te willen doen om het ASML naar de zin te maken, onderhandelen vier partijen elders in Den Haag over een mogelijk nieuw kabinet. En het is absoluut belangrijk dat een nieuw kabinet, van welke samenstelling dan ook, in ieder geval weer voor een langere periode zekerheid geeft over wat Nederland bedrijven wel en niet te bieden heeft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.