Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Longread Jaap Barendregt, 26 feb 2019 14:00

Walt Disney zet stevig in op video-on-demand

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van Walt Disney maakt de laatste tijd een horizontale beweging. Het mediabedrijf wist de zwakkere prestaties van de tv-activiteiten te compenseren met sterkere resultaten bij andere divisies. De grote vraag is of Walt Disney de neerwaartse druk bij kabel en tv kan keren. Ik denk van wel.

Walt Disney is actief op meerdere terreinen als tv, film, themaparken, scheepscruises en merchandising. In dit artikel bepreek ik de activiteiten van het Amerikaanse mediaconcern. Als afronding geef ik commentaar op de eerstekwartaalcijfers van het boekjaar 2019/2020.

Televisie en kabel (Media Networks)

De meest heftige concurrentie ondervindt Walt Disney bij de kabel- en televisie-activiteiten. Er zijn veel consumenten die stoppen met tv-kijken (cord cutting) en in plaats daarvan via internet kijken. Daarbij kiezen ze ook vaak voor een pakket met minder zenders (skinny bundles), omdat ze niet naar alle zenders in hun pakket keken. Video-on-demand is een andere trend die het aantal vaste tv-kijker onder druk zet. Bij video-on-demand kijkt de kijker op een voor hem of haar geschikt moment naar een uitzending die hij zelf heeft geselecteerd. De opkomst van Netflix is een belangrijk onderdeel van deze trend. Het resultaat is wel dat de reclamewereld kritischer kijkt naar de tarieven. Immers, er is minder kans dat er naar reclames bij reguliere tv-uitzendingen gekeken wordt. Daar horen lagere tarieven bij. De inkomsten van bedrijven als Walt Disney staan daarmee onder druk. Het internet levert overigens niet alleen nadelen op voor de kabel- en televisiezenders. Want de video-on-demand en skinny bundle providers nemen voor hun diensten ook programma’s af van de zenders.
Er staan hogere kosten tegenover. Vooral bij de sportzenders moet geregeld over nieuwe contracten worden onderhandeld. Omdat sport als amusementsproduct steeds populairder wordt, en tevens voor de zenders als concurrentiemiddel wordt gebruikt, volgen uit die onderhandelingen vaak hogere tarieven. De inkomsten van de televisie- en kabelactiviteiten van Walt Disney staan daardoor al enige tijd onder druk. De divisie maakt ongeveer 40% van de totale omzet uit.

Film (Studio Entertainment)

Video-on-demand is eigenlijk ook een concurrent van het bioscoopbezoek. Zeker nu de producenten van video-on-demand steeds meer eigen producties maken. Er zijn echter nog veel mensen die vinden dat er niets boven een groot filmscherm gaat, zeker als er ook nog 3D-beelden worden vertoond. Daar kan de televisie en het internet inderdaad nog niet aan tippen. Er is natuurlijk ook één logisch antwoord van filmmakers: goede films maken. Dat is nog wel eens een synoniem voor spektakel maken en dat gaat gepaard met grote geldbedragen. Om concurrerend te blijven, vanzelfsprekend ook tegenover de andere filmmakers, zijn dus grote budgetten nodig. Die leiden soms tot veel inkomsten en soms tot grote flops. Daarmee worden de resultaten van een filmdivisie volatieler en minder goed voorspelbaar. Walt Disney heeft de laatste jaren veel toppers uitgebracht. De divisie maakt ruim 10% van de omzet uit. De geplande aankoop van 21st Century Fox zal dit vergroten.

Entertainment en Merchandising (Parks, Experiences & Consumer Products)

De huidige consument is gespitst op belevenissen en is bereid voor die ervaringen steeds meer geld te betalen. Themaparken en cruises vormen prima gelegenheden voor belevenissen. Walt Disney bouwt daarom steeds meer themaparken en breidt bestaand verder uit. Die parken hebben attracties rond figuren en verhalen die eerder via speelfilms zijn geïntroduceerd en populair gemaakt. Bij die themaparken worden ook hotelaccommodaties opgezet voor meerdaagse logies. De Entertainmentdivisie van Walt Disney zorgt er door meer bezoeken, meer consumpties en hogere tarieven voor dat de omzet steeds groeit. Onderdeel van de divisie zijn ook cruises, meestal in het Caribisch gebied. Tijdens die cruises wordt tevens ingespeeld op populaire films en hoofdpersonen van speelfilms. Met de vergrijzing van de bevolking neemt de vraag van welgestelde ouderen naar dit soort vaarevenementen toe.
Uitstraling van populaire filmhelden en films is al helemaal belangrijk voor Walt Disney’s merchandising. De divisie verkoopt allerlei producten die gebaseerd zijn op filmproducten van  Disney. Menigmaal worden aan andere verkopers licenties gegeven om die figuren te gebruiken voor hun producten zoals bijvoorbeeld aan de Deense juwelenmaker Pandora. Het blijft voor de filmstudio’s van Walt Disney ook voor de merchandising-inkomsten van het grootste belang steeds weer nieuwe filmhelden te creëren. De divisie is de grootste met ongeveer 45% van de omzet.

Eerstekwartaalcijfers van Walt Disney

De eerstekwartaalomzet van Walt Disney voor het boekjaar 2019/2020 bleef bijna hetzelfde, op $15,3 mrd. Het operationeel resultaat nam met 8% af, naar $3,7 mrd. De nettowinst daalde met 37%, tot $2,8 mrd. Die cijfers waren beter dan de analisten hadden verwacht. Dat kwam vooral door de cijfers bij Media Networks. Daar steeg zowel de omzet (+7%) als het operationeel resultaat (+4%). Walt Disney wist sinds een aantal kwartalen weer knap met de concurrentiedruk om te gaan. Het bedrijf bereidt verschillende video-on-demand initiatieven voor, zoals bij sportzender ESPN (ESPN+) en bij films (Disney+), en heeft een grote deelneming in Hulu. De verdere toekomst ziet er dus ook veelbelovend uit.  Die initiatieven moeten de concurrentie aangaan met het succesvolle Netflix. De divisie Parks & Consumer Products groeide gestaag: de kwartaalomzet steeg met 5% en het operationeel resultaat met 10%. De filmdivisie was de boosdoener. De omzet daalde met 27% en het operationeel resultaat met 63% . Er waren minder succesfilms dan in 2017. Verder had het belastingbeleid van de regering-Trump effect. In plaats van een belastingteruggaven in 2018/2019 moest Walt Disney weer aan de fiscus betalen. In 2019 kan de oprichting van ESPN+ en Disney+ investeringen vergen die het resultaat drukken. Vooralsnog was dat negatieve effect er niet in 2019/20 bij deze kwartaalcijfers. Gezien die cijfers en de toekomstplannen is de k/w van 16,3 weinig veeleisend. Ik handhaaf daarom het koopadvies.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!