Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Jaap Barendregt, 13 nov 11:45

Walt Disney bereidt zich succesvol voor op de toekomst

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De aandelenkoers van Walt Disney bereikte na de jaarcijfers over 2018 met $118 bijna een recordniveau. Dat kwam door goede cijfers en door de plannen voor betaal-tv.

De kwartaalomzet van Disney steeg met 12%, naar $14,3 mrd. De grote groei zat bij Studio Entertainment. Er werden veel successen geboekt met nieuwe films. Media Networks (kabel-tv en tv-series) boekte met 9% ook een knappe omzetstijging, net als de pretparken en hotels (+9%). De films waren ook zeer winstgevend, want het operationeel resultaat steeg bij de divisie met ruim 100%. Bij de pretparken en hotels was dat +11% door meer gasten en meer bestedingen per gast. Het vierde kwartaal van 2017 werd gekenmerkt door de negatieve effecten van orkaan Irma. Het totale operationeel kwartaalresultaat van Disney steeg met 17%, naar $3,3 mrd. De nettowinst kwam uit op €2,3 mrd, een toename met 38%. Lagere belastingen speelden een belangrijke rol. Over het hele jaar steeg de nettowinst met een respectabele 40%. Er waren echter nogal wat eenmalige effecten. Zonder deze kwam de nettowinst per aandeel uit op een stijging van 24%, van $5,70 naar $7,08.

Betaal-tv

Het mediabedrijf heeft bekendgemaakt in de concurrentiestrijd met Netflix en Amazon Prime haar programma’s en films via drie eigen betaal-televisie kanalen te willen verkopen. Verder komt er naast de kabelsportzender ESPN een ESPN+. Voorts leidt het meerderheidsaandeel in Hulu tot een kanaal met tv-shows en films. Disney+ wordt het belangrijke filmkanaal. Veel van de films die vanaf eind 2019 worden uitgezonden zullen echter door het publiek nog eerst in de bioscoop te zien zijn. Het is de vraag of Walt Disney met deze strategie bij betaal-tv even groot zal kunnen worden als Netflix of Amazon. Dat hoeft waarschijnlijk ook niet. De betaal-tv bedrijven vormen echter wel een sterke verdedigingslinie tegen eventuele negatieve omzeteffecten door de aanwezigheid van die twee concurrenten. Disneys betaal-tv stations profiteren bovendien van producten die het mediabedrijf in een andere context al heeft geproduceerd.

Advies

De plannen van Walt Disney om de concurrentie te pareren en zodoende de omzetdruk op de kabelactiviteiten te neutraliseren, zijn vertrouwensvol. De kwartaal- en jaarcijfers waren bovendien goed te noemen. Bij een k/w van 16,4 herhaal ik daarom het koopadvies.

 

Jaarcijfers
In $ mrd 20182017
Omzet59,455,1
Operationeel resultaat15,714,8
Nettowinst12,69,0

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!