Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Advies Jaap Barendregt, 21 feb 2019 12:00

Kritiek beleggers inspireert Nestlé tot groei

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers vonden in 2016 de resultaten van Nestlé te mager. Het bedrijf reageerde geschrokken, en kwam met een groeiversnellingsstrategie. De jaarcijfers over 2018 laten zien dat Nestlé de kritiek serieus genomen heeft, hoewel er nog wel stappen moeten worden gezet.

Nestlé is zich in zijn activiteiten meer gaan concentreren op groeisectoren, zoals gezonder eten en producten die zijn gericht op jongere consumenten. Zo wil het bedrijf de vleesactiviteiten van Herta verkopen, maar doorgaan met vegetarische producten. Ook biedt Nestlé binnenkort Starbucks-koffie aan in winkels.

Bij de groeiversnelling hoort tevens het snijden in kosten en grote aandeleninkoop. De initiatieven van het bedrijf moeten leiden tot een toename van de autonome omzet met 5%. De autonome operationele marge moet toenemen met 150 tot 200 basispunten, van 16% in 2016 naar 17,5 tot 18% in 2020. De besparingen moeten CHF2 mrd tot CHF2,5 mrd bedragen.

 

Jaarcijfers Nestlé
In CHF mrd20182017
Omzet91,489,6
Operationeel Resultaat (ebit)13,810,2
Nettowinst10,57,5

Cijfers over 2018

De autonome omzetgroei kwam uit op 3,0%, tegen 2,4% in 2017. Dat is nog ver van de 5% van vroeger, wat  komt door lage groei in Europa en de Amerika’s. De autonome operationele marge kwam uit op 17,0%, tegen 16,5% in 2017.

Met dit tempo wordt de doelstelling in 2020 gehaald. Nestlé zit voor 78% van de omzet op een marge van circa 21%. Vooral de waterdivisie blijft achter, met een marge van 11% bij een omzetaandeel van 9%. De divisie heeft kostenstijging deels in de eindprijs doorberekend en dat zorgde voor omzet- en margedaling (van 13,0 naar 11,0%).  Zonder die daling was de marge van alle activiteiten nu al 17,5% geweest.

Die doelstelling van 17,5 tot 18,0% in 2020 is dus niet erg ambitieus. Maar voor beleggers telt ze wel. Dat geldt zeker ook voor het aandeleninkoopprogramma, dat wordt versneld. De effecten van dit inkoopprogramma waren zichtbaar in de  winst per aandeel. Die steeg autonoom met 13,9%, naar CHF4,02. 2 procentpunt van deze stijging werd veroorzaakt door aandeleninkoop.

Nestlé op koers

Al met al maakt Nestlé redelijke vorderingen met haar strategie. Wel moet de omzetgroei in Europa en de Amerika’s hoger, of moeten er laagrenderende activiteiten worden verkocht. Die vorderingen zijn weliswaar al voor een deel ingeprijsd in de k/w van 20,9, maar ik verhoog toch mijn advies naar ‘kopen’. Voor sectorgenoot Danone blijft het verkoopadvies gehandhaafd (zie kader).

Groei Danone vertraagt
Geheel conform mijn verwachting daalde de autonome omzetgroei bij Danone in 2018. Vooral afnemende vraag naar babyvoeding in China zorgde ervoor dat de omzetgroei in het vierde kwartaal slonk naar 2,4%, waar deze in het eerste halfjaar nog 4,0% had bedragen. De volumes daalden bij zuivel en Chinese babyvoeding. De totale hoeveelheid verkochte producten nam in het kwartaal met 1,4% af en de prijzen stegen met 3,8%. Danone wil in 2020 een autonome operationele marge van 16% bereiken, en een autonome omzetgroei van 4 tot 5%. Dat was over 2018 respectievelijk 14,45% en 2,4%, dalend van 2,5% in 2017. Het wordt dus moeilijk voor Danone, ondanks het wegvallen van effecten van een Marokkaanse boycot en die van een opleving in China in 2017/’18. Ik handhaaf daarom het verkoopadvies.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!