Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 30 jan 13:51

Omzet KPN daalt, net als de kosten

0 0 Leestijd ongeveer

Telecom in Nederland is al jaren geen groeimarkt meer. Er heerst felle concurrentie. KPN weet met moeite zijn positie te consolideren, zo bleek uit  de jaarcijfers.

KPN presteerde in het vierde kwartaal zoals de analisten hadden verwacht. Dat is in mijn ogen niet zo gunstig, want op menig vlak stond de omzet onder druk en het ziet er niet naar uit dat dit binnenkort verandert.

KPN’s jaaromzet met 1,8% naar €5,639 mrd, de vierdekwartaalomzet met 1,1% naar €1,436 mrd en 1,1% was ook de kwartaalomzetafname bij de divisie Consumenten. Bij de vaste diensten (waaronder breedband) was in het kwartaal sprake van consolidatie. De pijn zat bij de Mobiele Diensten. Daarbij moet wel worden vermeld dat de daling van 1,9% de laagste was van het jaar (-5,9%). De concurrentie op de mobiele markt blijft hevig. Dat is ook zichtbaar in de divisie Zakelijke Diensten, de tweede grote divisie. Daar daalde de mobiel-omzet in het kwartaal met 6,3%. Over het hele jaar werd hetzelfde dalingspercentage gerapporteerd. Voor alle communicatiediensten (inclusief breedband) was die daling in 2018 zelfs 7,9%. Op kwartaalbasis was dat -7,6%. Compensatie werd hier gevonden bij de IT- en andere diensten (inclusief consultancy). Deze divisie vertoonde op jaarbasis een daling van slechts 1,9% en op kwartaalbasis van 2,2%.

Kostendaling

KPN wist de omzetdaling te compenseren met kostendaling. Het bedrijf voert al jaren een simplificatie- en digitalisatieprogramma uit. Door de modernisering van de diensten en van het netwerk verlagen de operationele kosten voor het netwerk en het personeel. Daarbij kan de dienstverlening worden verbeterd. In 2019 start een nieuwe programma dat in 2019-2021 opnieuw kostenreducties moet bewerkstelligen (circa €350 mln). Dit gaat in de eerste helft van 2019 gepaard met extra kosten. Het operationeel resultaat (ebitda) steeg op jaarbasis met 0,8%, naar €2,186 mrd.
De nettowinst daalde echter met 28%, tot 280 mln. De lagere vennootschapsbelasting leidde tot minder compensabele verliezen; zonder deze afschrijving was de nettowinst stabiel gebleven. Het dividendrendement van 5% is aantrekkelijk, maar ik zie geen winst- en koersgroeiperspectief. Het blijft dus ‘verkopen’.

 

Jaarcijfers KPN
in € mln20182017
Omzet56395742
Operationeel resultaat (ebitda)21862169
Ebit789755
Nettowinst280390

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!