Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Tip Terugblik Jaap Barendregt, 28 jan 13:00

Tipterugblik: National Beverage

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Een jaar geleden tipten we het Amerikaanse National Beverage. Dit bedrijf bottelt en verkoopt non-alcoholische dranken. Het gaat om bruisend water, energiedranken en koolzuurhoudende softdrinks. Het bekendste merk is LaCroix, bruisend water in meerdere smaken.

National Beverage bedient vooral de VS en profiteert daarbij van de vraag naar dranken met minder suiker en gezonde ingrediënten. Daarom wringt het sterk dat het bedrijf is beschuldigd van toevoeging van kunstmatig geproduceerde ingrediënten in het succesmerk LaCroix. National Beverage ontkent de aantijging categorisch en onderbouwt deze lezing met onafhankelijk onderzoek. De uitkomst was geweest dat de ingrediënten een natuurlijke oorsprong hadden. De toekomst moet uitwijzen of National Beverage imagoschade heeft opgelopen.

Tweedekwartaalcijfers National Beverage

National Beverage rapporteerde op 6 december de halfjaarcijfers van het gebroken boekjaar 2018-2019. De omzet steeg met 10%, naar $553 mln, en de nettowinst met 24%, tot $90 mln. Maar het tweede kwartaal viel licht tegen, met een omzetstijging van 7%. De nettowinst nam weliswaar met 22% toe, maar daarvan is een deel toe te schrijven aan een lagere belastingdruk.

Het aandeel is omgeven door groei-onzekerheid, en dat is ook zichtbaar in de beurskoers. Die is het afgelopen jaar teruggevallen van $110, toen de tip werd gegeven, naar $84. Dat kwam overigens mede door het onzekere algehele beleggingsklimaat. De k/w is gedaald van 35,8 een jaar geleden naar 23 nu. Dat is een redelijke waardering.  National Beverage behoort bovendien nog steeds tot de beste groeiers in de softdrinks-sector. We zien dan ook geen reden voor een verkoopadvies. Wel verlagen we het koopadvies naar ‘houden’.