Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 16 jan 2019 11:53

AB InBev maakt werk van schuldpositie

0 0 Leestijd ongeveer

AB InBev won met de overname van SABMiller aan marktaandeel en spreiding van de omzet, maar de brouwer hield er ook een zware schuldenlast aan over.

Bierbrouwer AB InBev kent traditioneel een grote vrije kasstroom waarmee schulden in een hoog tempo kunnen worden afgelost. Na de acquisitie van SABMiller viel dat tegen. Door de aandelenkoersdaling stegen de beloningsverplichtingen en daarmee de schuldverplichtingen. In oktober 2018 maakte het bedrijf daarom bekend het beloofde dividend te korten.

Schuldoperatie

Op een nettoschuld van $109 mrd levert dat op jaarbasis ‘slechts’ $4 mrd op, zodat AB InBev naar meer wegen zoekt om de schuldenlast te verminderen. Inmiddels is een grootschalige schuldoperatie ingezet waarbij oude leningen worden afgelost met geld van nieuwe leningen ter waarde van maar liefst $16 mrd. Het bedrijf heeft een investment grade kredietstatus en haalde het geld vrij makkelijk binnen. Het voordeel van die operatie zit overigens niet zozeer in lagere schuld, maar in verlenging van de looptijd van de schuld. Dat geeft rust aan de beleggers, stabiliteit in de rentelasten door de vaste rentes en tijd voor AB InBev om aan echte schuldafbouw te beginnen.

Andere maatregelen

Om die schuldreductie te bereiken zou de brouwer overwegen de Aziatische activiteiten deels naar de beurs te  brengen. Dat zet echter met naar schatting $5 mrd tot $10 mrd weinig zoden aan de dijk. Met het verhogen van de vrije kasstroom door een goed operationeel beleid kan het bedrijf grotere stappen maken. Dat houdt omzetstijging en kostendaling in. Zo kan volgens mij het bedrijf wat de nettoschuld betreft in ongeveer vier jaar weer op het oude niveau van 2 tot 3 keer het operationeel resultaat (ebitda) komen. Goede operationele resultaten stutten de aandelenkoers en maken daarmee de last van de genoemde beloningsverplichtingen ook kleiner. Dit is volgens mij een realistisch scenario, dat later ook weer acquisities mogelijk maakt. Ik handhaaf daarom bij de k/w van 18 het houdadvies, hoewel ik binnen de sector Heineken prefereer.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!