Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 25 okt 2018 14:33

Bierbrouwer AB InBev stelt op veel vlakken teleur

0 0 Leestijd ongeveer

In de strijd tussen de grote bierbrouwers valt de vergelijking tussen Heineken en AB InBev nu echt uit in het nadeel van de Belgen.

Heineken meldde over het derde kwartaal een autonome hectolitergroei van 4,6%. Bij AB InBev was dat 0,5% voor de eigen bieren. Dat is een daling vergeleken met het tweede kwartaal, toen 0,9% werd gerapporteerd (en 0,8% voor het totaal). De groei daalt dus ook. De nettowinst van AB InBev steeg in het tweede kwartaal met 29%. Dat was wel meer dan bij Heineken (22%). Die stijging kwam door lagere operationele en financieringskosten vergeleken met 2017.

De cijfers van AB InBev

In het derde kwartaal zijn de financieringskosten echter hoger uitgevallen dan in het derde kwartaal van 2017. Het rendementsbeeld is daardoor zeer verslechterd. Bij de financieringskosten zou verwacht worden dat AB InBev uit de vrije kasstroom schuld heeft afgelost. De kosten zijn echter gestegen. Dit komt vooral door een marktwaardeverlies dat is gekoppeld aan de afdekking van betalingsprogramma’s bij de brouwer, die zijn gebaseerd op aandelen. Normaliter vind ik dat een bijzondere post, maar het verschil is zo groot (-616 mln tegenover +240 mln in het derde kwartaal van 2017) dat ik er toch naar ga kijken bij mijn beoordeling van de prestaties. Temeer daar de aandelenkoers van AB InBev blijft dalen en deze post dus stijgt.

Interimdividend verlaagd

Ik heb het vermoeden dat deze tegenslag voor AB InBev een belangrijke reden is om de interimdividenduitkering te halveren van €1,60 naar €0,80. Dit nieuws is verpakt in een commentaar waarin het management de prioriteiten aangeeft: het verhogen van de groei, schuldafbouw, blijven uitkijken naar acquisities en, ten slotte, de dividenduitkering. Gedurende het kwartaal is een verslechtering opgetreden die tot het halveringsbesluit heeft geleid. Deze verslechtering zou wel eens te herleiden kunnen zijn tot de financieringskosten.

Advies

De kwartaalcijfers hielden niet over (zie tabel). Daarbij heeft de brouwer ook nog de pech dat de belastingmaatregelen in de VS negatief uitpakken. Al met al is er geen reden om het koopadvies te handhaven. ‘Houden’ is bij de lage huidige koers beter op zijn plaats, bij een k/w van 17,0.

Derdekwartaalcijfers
In $ mrd20182017
Omzet13,314,7
Ebit (voor eenmalig)4,34,7
Winst per aandeel$0,48$1,04

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!