Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 8 jan 2019 14:00

Heineken streeft naar breder aanbod én schaalvergroting

0 0 Leestijd ongeveer

Bierbrouwer Heineken volgt een groeistrategie via diverse wegen. Dat heeft te maken met de vele doelgroepen die het bedrijf hoopt aan te spreken. Van jong tot oud, man en vrouw, met weinig of veel koopkracht.

 

De aandelenkoers van Heineken heeft het in 2018 niet best gedaan (-11%). Toch waren de operationele prestaties van de bierbrouwer goed te noemen. De omzet steeg boven verwachting. Er stond wel druk op de marges door wisselkoersen, investeringen, hogere logistieke kosten en een Braziliaanse aankoop in 2017. Wat zijn de ontwikkelingen in de biermarkt en wat is de positie van Heineken op die markt?

Spreiding en concentratie

Niet lang geleden was uniformering van activiteiten en smaak een belangrijk onderdeel van de strategie van bierbrouwers en dus ook van Heineken. Als de consumenten in de verschillende landen dezelfde smaak zouden ontwikkelen, zou dat de bierbrouwerskosten lager maken. Tegenwoordig is de smaak van bierdrinkers echter juist diverser aan het worden. Dit verklaart de opkomst van lokaal gebrouwen speciaalbieren van ambachtelijke brouwers. Heineken heeft als antwoord ingezet op het acquireren en uitbouwen van lokale bieren zoals Afflichem en meerdere Brand-smaken. Ook in de VS zijn speciaalmerken aangekocht, zoals Lagunistas. De speciaalbieren hebben het voordeel dat er een hogere prijs voor gevraagd kan worden bij de consument. Maar hun productie is kleinschaliger en gaat dus vaak gepaard met relatief hogere kosten per hectoliter bier. Dat geldt ook voor initiatieven bij andere dranken (zie kader).

Andere dranken horen er inmiddels gewoon bij
Heineken produceert steeds meer andere dranken dan bier. De brouwer is inmiddels ook een grote cidermaker en het alcoholarme bier wint steeds meer aan populariteit; het beslaat nu enkele procenten van de totaalomzet. Bier in combinatie met andere dranken neemt eveneens een vlucht (Radler, Desperados). De brouwer is met deze diversificatie op zoek naar meer groepen gebruikers.

Toch is de oude strategie van het creëren van schaalvoordelen bij het brouwen niet losgelaten. Want een ander onderdeel van de strategie is het promoten van het drinken van premiumbieren. Daarvan heeft Heineken er meerdere. De belangrijkste is het merk Heineken. De bierbrouwer voert dit beleid omdat de operationele marges van de premiummerken veel hoger zijn dan die van de andere bieren. De prijzen zijn hoger en de brouwkosten gaan gepaard met de genoemde schaaleffecten. Het drinken van een premium biermerk is goed voor het imago van de drinker, gezien de koopkracht die hij kennelijk heeft. Het blijft echter ook belangrijk om goedkopere bieren te verkopen. Dat geldt met name in regio’s waar de koopkracht van de consument niet hoog genoeg is om zich de aankoop van een premiummerk te kunnen veroorloven.

Strategie in regio’s

De thuisregio, Europa, kenmerkt zich tegenwoordig in grote delen door een trage bevolkingsgroei, en soms zelfs een daling. De vergrijzing (meer ouderen), en vooral ook de ontgroening (minder geboortes en dus minder mensen die volwassen worden) heeft een negatief effect op de consumptie van bier per hoofd van de bevolking. Heineken heeft om die reden al vroeg gekozen voor regionale spreiding van de activiteiten. Na de vroege trektocht naar de VS, waar ook verzadiging van de markt optreedt, volgden Latijns-Amerika en Afrika. Ook in Azië is Heineken actief. Zo is Vietnam voor het bedrijf een belangrijke markt. Maar de brouwer is er ondervertegenwoordigd; de mondiale nummer-2 staat in Azië op een lagere positie. In China kende Heineken tot voor kort problemen. Met de recente samenwerking met de Chinese marktleider China Resources Beer hoopt het bedrijf hier een einde aan te maken (zie kader).

 

Partnerschap in China
Heineken zoekt al jaren naar betere distributiemogelijkheden in China, potentieel zijn grootste markt. Een partnerschap met de grootste brouwer, China Resources Beer (CRB), moet de verkopen van de premiummerken van Heineken sterk stimuleren. In ruil voor $3,1 mrd en de drie Chinese brouwerijen van Heineken gaat CRB met licentie Heinekens premiummerken distribueren in heel China. CRB zit met het marktleidende Snow in een lager biersegment. Het blijft een gok voor Heineken; het bedrijf heeft eerder een partner in Azië gehad, die de inspanningen voor eigen producten voorrang gaf boven die voor het bier van Heineken.

De aanwezigheid in de opkomende landen is natuurlijk vooral belangrijk omdat daar veel mensen wonen en de koopkracht er toeneemt. De ontwikkelingen in de opkomende markten leiden ook tot toenemende urbanisatie. Dat verhoogt de bereikbaarheid van de consumenten. Het doet bovendien hun koopkracht extra stijgen vanwege grotere kansen op werk. Bovendien zijn er in de stad meer verleidingen om bier te consumeren.
De ontgroenende regio’s, Europa en de VS, worden bij de investeringen echter niet vergeten. De acquisitie en uitbouw van speciaalbieren gebeurt hier vooral om oude klanten vast te houden en nieuwe aan te blijven trekken. Naast de speciaalbieren is het investeren in pub-ketens in het Verenigd Koninkrijk hiervan een goed voorbeeld. Ook de e-commerce en andere marketinguitgaven moeten in dit kader gezien worden: aansprekend blijven.

Omzet en marges bij Heineken

Het behoud van posities in de ontgroenende regio’s vergt veel investeringen. Het behoud beschermt de omzet, maar de investeringen drukken soms op de operationele marge. Feitelijk geldt deze combinatie voor bijna alle investeringen. Zo kocht Heineken in Brazilië de activiteiten van Kirin. De spreiding over Brazilië wordt met deze acquisitie verbeterd, maar de Kirin-activiteiten kennen een lagere operationele marge. De aankoop verhoogt dus meteen de omzet, maar drukt de operationele marge. In de toekomst heeft Heineken echter meer mogelijkheden om het premium Heinekenmerk te distribueren. Ook zijn er mogelijk voordelen bij de transportkosten. Overigens brak er na de overname in Brazilië een staking onder transporteurs uit, dat was pech hebben. Maar dat wordt later weer deels gecompenseerd door nieuwe voorraadvorming bij de verkooppunten. De kosten die Heineken maakt om toekomstige omzetstijging te realiseren, maken dat ik bij mijn analyses toch vooral kijk naar de ontwikkeling van de autonome omzetgroei. Dat is de omzet zonder acquisities, bijzondere posten en wisselkoerseffecten.

Advies

Heineken heeft in de laatste twee kwartalen sterke autonome omzetgroeicijfers gerapporteerd. Voor het halve jaar werd daarbij ook het operationele margecijfer gemeld. Dat daalde met 118 basispunten naar 16,3% door investeringen, een andere productmix, hogere transportkosten, verschoven uitgaven en wisselkoersen. De hogere omzet domineerde echter, want de nettowinst nam met ruim 9% toe, naar €950 mln. Bij die groei handhaaf ik het koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!