Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 4 dec 2018 16:35

Bayer schudt eigen organisatie op

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Het Duitse Bayer gaat de kosten flink verlagen door een verkleining van het personeelsbestand en de verkoop van verschillende bedrijfsonderdelen.

Bayer zet stevig het mes in de eigen organisatie. Het Duitse concern maakte op vrijdag 30 november bekend dat het personeelsbestand met circa 10% wordt ingekrompen. De onderneming zoekt daarnaast naar een koper voor enkele bedrijfsonderdelen, zoals de divisie diergeneesmiddelen. Deze afdeling is goed voor bijna 5% van de omzet. Verder komen Merken zoals Coppertone (zonnebrandcrème) en Dr. Scholl (voetverzorging) in de etalage te staan. Dat geldt ook voor een belang van 60% in industrieel dienstverlener Currenta. Als onderdeel van de maatregelen neemt Bayer in het vierde kwartaal een eenmalige last van meer dan €4 mrd.

Pijnpunten aanpakken

Met de reorganisatie slaat de onderneming meerdere vliegen in één klap. Het plan is voor de onlangs van ASML overgekomen financieel topman Wolfgang Nickl een kans om de nettoschuldpositie van €36,5 mrd te verlagen. Hierdoor ontstaat ruimte voor nieuwe overnames binnen het farmaciesegment, waar de omzet relatief snel groeit. In het segment consumentenartikelen kampt het bedrijf met uitdagende marktomstandigheden door toenemende concurrentie en de verschuiving naar internetverkopen. Een tweede voordeel is dat de kostenbesparingen kunnen oplopen naar €2,6 mrd in 2022. Ten slotte verschuift de aandacht door de plannen tijdelijk van de Monsanto-rechtszaken naar de operationele gang van zaken.

Onzekerheid blijft

Bayer voorspelt dat de kernwinst per aandeel kan groeien van €5,70 à €5,90 in het lopende jaar naar €6,80 in 2019. De doelstelling van circa €10 in 2022 wordt herhaald. De maatregelen dragen ertoe bij dat er een operationeel sterk bedrijf staat, zodra de juridische onzekerheid naar de achtergrond verdwijnt. Dat laatste gaat nog enkele jaren duren. De daling van de beurswaarde met ongeveer €30 mrd is waarschijnlijk groter dan een uiteindelijke schadevergoeding, maar de onvoorspelbare juridische ontwikkelingen maken het riskant om nu in te stappen. Het houdadvies voor Bayer wordt dan ook niet aangepast.

Prognose Bayer20182019
Omzet€39 mrd                   €47 mrd
Ebitda€9,9 mrd                   €12,5 mrd
Kernwinst per aandeel€ 5,80€ 6,80

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.