Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 13 nov 2018 11:28

Farmaciedivisie als groeimotor bij Bayer

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Hoewel de juridische strijd veel aandacht trekt, doet Bayer operationeel goede zaken. In het derde kwartaal sprong voornamelijk de groei bij de farmaciedivisie er in dit opzicht uit.

Bayer heeft de omzet in het derde kwartaal met 23% zien stijgen naar €9,9 mrd. Die toename was voor het overgrote deel het gevolg van de overname van het Amerikaanse Monsanto. De vergelijkbare groei kwam uit op 2%. Bij de belangrijke farmaciedivisie steeg de vergelijkbare omzet met 5% naar €4,2 mrd. Dat is een mooie versnelling ten opzichte van de groei van circa 2% in voorgaande kwartalen, toen de resultaten wat onder druk stonden door scherpere concurrentie en het aflopen van marketingovereenkomsten. De ebitda na eenmalige kosten van de afdeling steeg met 4% naar €1,6 mrd. In het tweede kwartaal was dat nog een daling van 8%.

Alle ogen op gewasdivisie

De ogen waren echter voornamelijk gericht op de gewasdivisie, waar de vergelijkbare omzet met 10% daalde naar €3,7 mrd. Die terugval was met name het gevolg van verschuivingen in het assortiment bij de integratie van Monsanto. De ebitda voor eenmalige posten schoot met 26% omhoog naar €386 mln. De afdeling trekt voornamelijk de aandacht door de rechtszaken rondom onkruidbestrijder Roundup. Het middel zou kanker veroorzaakt hebben bij een Amerikaanse onderhoudsman. In augustus werd de onderneming veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding en een boete van in totaal $289 mln. Door een hogere rechtbank werd dit bedrag in oktober bijgesteld naar $78 mln. De uitspraken openden de deur voor veel meer aanklachten. Het aantal claims is opgelopen van 8700 in augustus tot 9300 eind oktober.

Juridische gevechten

Hoewel de juridische onzekerheid voorlopig een schaduw werpt over het koerspotentieel van Bayer, is de kans heel groot dat de uiteindelijke schade significant kleiner is dan de circa €30 mrd aan beurswaarde die de laatste maanden is verdampt. Het concern heeft veel ervaring in juridische gevechten over schadeclaims. Bovendien zou de onderneming ervoor kunnen kiezen om waarde vrij te spelen via het opsplitsen van verschillende activiteiten. De omzetgroei en stabiele ebitda (€2,2 mrd) wijzen erop dat Bayer ondanks uitdagende omstandigheden operationeel goede zaken doet. Het houdadvies blijft van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.