Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
image description
Advies Hildo Laman, 5 nov 2018 15:41

Apple ook aantrekkelijk bij lagere groei

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Apple heeft weer eens hoge omzetgroei laten zien. Desondanks ging het aandeel zo’n 7% omlaag na de publicatie van het verslag over het vierde kwartaal van het (gebroken) boekjaar.

De waarschijnlijke oorzaak van deze duikeling was de verwachting voor het nieuwe eerste kwartaal. Apple verwacht een omzet van tussen $89 mrd en $93 mrd. Bij een uitkomst in het midden van deze bandbreedte ($91 mrd) zou dat een groei van 3,1% ten opzichte van een jaar geleden betekenen. Dat is erg laag voor Apple. De afgelopen jaren lagen de groeipercentages vaak boven de 10% en regelmatig boven de 20%.

Geen aantallen meer

Naast de lagere groeiverwachting kwam Apple ook met het bericht dat het in het vervolg geen verkoopaantallen meer zal publiceren van de iPhone. Volgens het bedrijf geven de verkoopcijfers niet goed de gang van zaken weer. Een mogelijke verklaring voor deze zet is dat Apple af wil van de koersbewegingen die speculatie over de aantallen verkochte telefoons kan veroorzaken. In het verleden werd een tegenvallend verkoopaantal of een lage schatting regelmatig als aanleiding gebruikt om het aandeel te verkopen, zelfs als de omzetontwikkeling  positief was en bleef.

Het is ook mogelijk dat Apple niet bekend wil maken wat de gemiddelde verkoopprijs per toestel is. Door de omzet te delen door de verkoopaantallen, is dat zo uitgerekend. Het is informatie die voor concurrenten, leveranciers en wellicht regelgevers nuttig kan zijn. Apple wil mogelijk de buitenwereld niet wijzer maken dan ze is. Daar staat tegenover dat het natuurlijk van belang is om aandeelhouders zo veel mogelijk te informeren over de situatie.

Verschuiving

Het ontbreken van verkoopaantallen is voor mij evenwel geen reden om anders naar het aandeel te kijken. De verwachte lage omzetgroei in het eerste kwartaal verdient wel nadere bestudering. Apple gaf (indirect) zelf een verklaring. Vorig jaar viel de introductie van de beste (en dus duurste) nieuwe telefoon (iPhone X) in het eerste kwartaal van boekjaar 2018. Daardoor was de omzet in dit kwartaal relatief hoog. Dit jaar viel de introductie van het nieuwe duurste model (iPhone Xs) in het vierde kwartaal van boekjaar 2018. Daardoor was dit net afgelopen kwartaal relatief goed. Het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar, 2019, oogt daardoor relatief minder goed. Maar de gemiddelde groei over het laatste (vierde) en het nieuwe (eerste) kwartaal is volgens de redenatie van Apple een betere maatstaf voor de trend dan alleen het eerste kwartaal. Dat zou een gemiddelde groei van ongeveer 9% betekenen.

Deze verklaring klinkt redelijk. Apple verdient krediet vanwege de jarenlange goede resultaten. Het zou overdreven zijn om bij het eerste het beste haarscheurtje te vrezen voor een dijkdoorbraak.

Dit alles neemt niet weg dat een groei van minder dan 10% de komende jaren even wennen zal zijn voor beleggers. Maar Apple is zo groot dat het lastig is om een hoog groeitempo vast te houden. De omzet in het afgelopen boekjaar was $265,6 mrd. Een groei van ‘maar’ 5% zou $13,6 mrd extra omzet betekenen. Dat is veel geld. Het is dus logisch dat de groeipercentages afnemen naarmate de omzet hoger wordt.

Advies Apple

De nettowinst van Apple over het laatste jaar kwam uit op $59,5 mrd. Dat komt neer op $12,01 per aandeel, iets hoger dan mijn taxatie van $11,80. Voor volgend jaar verhoog ik mijn taxatie naar $12,85. Daarbij houd ik rekening met een iets lagere operationele winstmarge. In 2018 was deze 0,1 procentpunt lager.

Daar staat tegenover dat de belastingdruk lager zal uitvallen. Voor het eerste kwartaal rekent Apple op 16,5%, terwijl dit over 2018 18,3% was. Uitgaande van de taxatie voor het nieuwe boekjaar is de k/w van het aandeel 16,1. Dat is heel redelijk. Daar komt bij dat Apple nog altijd een goede cashpositie heeft. Ik herhaal daarom het koopadvies.

Apple
In mrd $kw. 4 ’18kw. 3 ’18kw. 2 ’18
Omzet62,953,361,1
Nettowinst14,111,513,8
Wpa (in $)2,942,362,75

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.