Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 10 okt 2018 11:16

Beurzen vandaag: Takeaway, luxesector en PPG in spotlights

0 0 Leestijd ongeveer

Opnieuw lagere beurskoersen met in Europa vooral luxegigant LVMH als opvallende daler na cijferpublicatie. In Nederland springt Takeaway.com eruit met een mooie plus van ruim 6% na een trading update. In de VS kreeg PPG Industries een forse tik.

NEDERLAND

De AEX noteert ook vanochtend lager met rond 09:55 uur een min van bijna 0,3% op 535 punten. Opnieuw zijn het de semiconductor-aandelen die er slecht bijliggen met verliezen van 2-3% voor ASML, ASMI en Besi. Een opvallende uitschieter is Takeaway.com, dat ruim 6% stijgt op een beter dan verwachte ordergroei. De maaltijdbezorger kwam met een trading update waarin een groei in bestellingen van 31% werd gemeld, met vooral sterke cijfers uit Duitsland waar het bedrijf aan marktaandeel wint. Ook is er een mooie plus voor Altice Europe, zonder dat daar een specifieke reden aan ten grondslag ligt.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:55 uur:

 • Takeaway.com +6,3%
 • Altice Europe +4,4%
 • KPN +2,3%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:55 uur:

 • ASML -2,7%
 • ASMI -2,7%
 • Adyen -2,3%

EUROPA

Ook elders in Europa zien we lagere beurskoersen met vooral LVMH als grote daler na omzetcijfers. Het Franse luxebedrijf rapporteerde een omzetgroei van 11% over de eerste negen maanden van 2018. De omzet was desondanks iets minder dan waar analisten op hadden gerekend. Daarbij krijgt het aandeel een extra tik door een negatief rapport vandaag van Morgan Stanley, dat een ‘underweight’ advies voor de luxesector (één van de best presterende sectoren dit jaar) geeft. De analisten wijzen ook op een verdere verzwakking in China, iets wat ook aandelen als SEB, A.O. Smith en PPG Industries (allemaal dividendportefeuille) hard raakt de laatste weken. Ook sectorgenoot Kering wordt meegesleurd met een min van bijna 5%.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:55 uur:

 • Deutsche Telekom +1,9%
 • Total +1,5%
 • ING Group +1,3%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:55 uur:

 • Kering -4,9%
 • LVMH -3,5%
 • ASML -2,7%

VERENIGDE STATEN

Ook in de VS stonden er gisteren lagere koersen op de borden met een min van 0,2% voor de Dow Jones. Met name chemie en industrie-gerelateerde aandelen deden het ronduit slecht met verliezen van 2-4% voor aandelen als DowDuPont, United Technologies en Caterpillar. Grootste stijger gisteren op Wall Street was Walmart met +2,5%. Een opvallende daler was verder PPG Industries, dat maar liefst 10% lager sloot na een winstwaarschuwing. Ook PPG noemt China als medeoorzaak van de tegenvallende resultaten, die vooral worden gevoed door hogere grondstofkosten met onder meer een steeds hogere olieprijs. Daarnaast spelen negatieve wisselkoerseffecten een belangrijke rol, wat ook niet verrassend is gezien de sterke aanwezigheid in opkomende markten, waar de meeste munten dit jaar flink dalen ten opzichte van onder meer de dollar.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Walmart +2,5%
 • Chevron +1,6%
 • Merck +1,2%

Grootste dalers Dow Jones:

 • DowDuPont -3,7%
 • United Technologies -2,7%
 • Caterpillar -2,5%

GRAFIEK VAN DE DAG

De dividendportefeuille bevindt zich momenteel in de hoek waar de klappen vallen, met vandaag opnieuw een belangrijke daler in de vorm van zwaargewicht LVMH. Een belangrijk thema is China en opkomende markten in bredere zin. De dividendportefeuille richt zich voor een belangrijk deel op aandelen die sterk aanwezig zijn in groeimarkten, zoals China. Dat pakte de afgelopen jaren zeer goed uit maar werkt dit jaar vooralsnog averechts voor aandelen als LVMH, A.O. Smith, SEB en gisteren ook PPG Industries. PPG verloor maar liefst 10% na een winstwaarschuwing en dook voor het eerst sinds lange tijd weer onder de magische grens van $100. Niet alleen een zwakkere Chinese vraag zit PPG dwars. Ook dalende wisselkoersen en stijgende grondstofkosten drukken de resultaten. Zo steeg de olieprijs (olie is een belangrijke kostenpost voor chemiebedrijven en verfproducenten als PPG) in 2018 al 24%, waarbij analisten de komende maanden nog hogere prijzen zien. Wie geen positie heeft in een aandeel als PPG krijgt met het oog op de lange termijn nu een uitstekende kans om alsnog in te stappen. 

AGENDA

Groei productiesector Nederland, augustus
j-op-j (verwacht: 3,6%; vorig: 2,0%)
Economische groei VK, augustus
(verwacht: 0,4%; vorig: 0,3%)
Handelsbalans VK, augustus
(verwacht: -£1,8 mrd; vorig: -£0,1 mrd)
Industriële productie VK, augustus
(verwacht: 0,5%; vorig: 0,1%)

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!