Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 24 sep 2018 10:47

Portefeuille NL kent mooie week met meerdere grote stijgers

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen

De AEX-index steeg de afgelopen week van +2,2% naar +4,0%, als naar het effect van de koersen plus het dividend (totaalrendement) over 2018 wordt gekeken. Met de stijging van deze voor de Nederlandse portefeuille gebruikte benchmark zou onze portefeuille mee moeten gaan. Dat gebeurde, want het jaarrendement steeg van -3,8% naar -2,6%.

Individuele fondsen van portefeuille NL

Ondanks de verbetering bleef de relatieve stijging van de portefeuille wel achter bij die van de AEX-index. Dat kwam door Acomo, dat deze week 6,8% daalde, door Fagron (-1,1%), Heineken (-0,3%), Randstad (-6,7%) en Wolters Kluwer (-1,9%). Randstad kende de afgelopen week een forse daling. De uitzendmarkt heeft het moeilijk, getuige cijfers van de concurrentie. Dit houdt onze aandacht. In zekere zin deed ook Vastned (+0,2%) door de lage koersstijging mee aan het drukkende effect. Aalberts (+3,7%), AMG (+3,4%), ASML (+2,7%), ASR (+2,5%), Besi (+3,6%), DSM (+3,7%), Kendrion (+4,3%) en TKH Group (+3,1%) stegen de afgelopen week juist meer dan de AEX-index (+1,0%). Basic-Fit spande met +6,7% de kroon. Het is goed dat wij dit aandeel recent in de portefeuille hebben opgenomen. Voorts is opvallend dat de chipmachinemakers zich wat herstelden. Hun koersdaling heeft de portefeuille pijn gedaan.

Komende periode moeilijk voorspelbaar

Er zit veel onzekerheid in de markt door het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China dat steeds heftiger wordt. Het is ook niet zeker of de VS zich daarna tegen Europa gaat keren. Bovendien is er de onzekerheid van de brexit. Het is duidelijk dat in periodes van onzekerheid de richting van de beurskoersen moeilijker te voorspellen is dan in tijden van rust en bij bedrijfswinsten die rustig doorgaan met stijgen. Ook dat laatste is niet meer zeker in Europa. In de VS gaat het vooralsnog beter. Dat heeft te maken met de hogere economische groei en met het belastingbeleid van de overheid. We zitten met de portefeuille dus momenteel in de verkeerde regio, maar dat is vanzelfsprekend niet te veranderen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!