Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 9 aug 2018 16:18

Lagere omzetgroei voor Adecco

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De afkoeling van de Europese economie raakt Adecco. Het uitzendbureau zag de omzetgroei op de belangrijkste Europese markten afzwakken. Daar stond herstel in de VS tegenover.

De omzet van Adecco is in het tweede kwartaal met 1% gestegen naar €6,05 mrd. Negatieve valutakoerseffecten wogen op de opbrengsten. De autonome groei lag bij hetzelfde aantal werkdagen op 4%. In het eerste kwartaal steeg de omzet op deze basis nog met 6%. De lichte vertraging komt vooral op het conto van een zwakker groeitempo in Frankrijk (+8%), Spanje/Portugal (+5%) en de Benelux/Noord-Europa (+5%).

Onder invloed van de huidige handelsspanningen sputtert de Europese economie en dat leidt tot een minder sterke vraag naar flexibel personeel. In Frankrijk, goed voor een kwart van de omzet, deed Adecco het een stuk beter dan de totale uitzendmarkt, net als in Zwitserland, het VK en in Scandinavië. Daarnaast is het positief dat Adecco weer terugkeerde naar omzetgroei op de Amerikaanse uitzendmarkt (+3%), na vier achtereenvolgende kwartalen van krimp.

Margedruk Adecco 

De brutomarge stabiliseerde in het tweede kwartaal, maar de ebita-marge daalde als gevolg van investeringen in digitalisering met 30 basispunten naar 4,5%. De ebita exclusief bijzondere posten van €270 mln (-6%) lag niettemin in lijn met de verwachtingen van analisten. Op autonome basis bleef het operationeel resultaat gelijk. Onderaan de streep liep de nettowinst met 11% terug naar €170 mln, nipt onder de consensus van €173 mln.

Volgens Adecco zal de ebita-marge in de tweede jaarhelft verbeteren, ondersteund door kostenbesparingen en een afnemende impact van de strategische investeringen. De autonome omzet steeg bij hetzelfde aantal werkdagen in de afgelopen twee maanden met 4% en laat vooralsnog dus geen verdere afzwakking zien. Toch lijkt voor Adecco het beste er al weer af in deze cyclus, hoewel de Europese economie waarschijnlijk in een tijdelijke dip zit en niet richting een recessie gaat. Het aandeel noteert tegen een schappelijke k/w van 12. Het dividend blijft dit jaar minstens stabiel op CHF 2,50 en levert momenteel ruim 4% op. Wij zien echter geen ruimte voor een herwaardering nu de groei vertraagt en verlagen ons houdadvies naar ‘verkopen’.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!