Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 23 sep 2018 09:00

Zijn Amerikaanse aandelen aan het pieken en aandelen in opkomende markten een buitenkansje?

0 0 Leestijd ongeveer

Optimix ziet dat er momenteel een enorme tweedeling is tussen de waardering van Amerikaanse aandelen en aandelen uit opkomende markten. Beleggers zijn bereid dertig keer de genormaliseerde winst voor Amerikaanse aandelen te betalen.

Optimix wijst erop dat alleen in 1999 beleggers bereid waren zoveel te betalen. Dat was het laatste jaar van de technologiebubbel. De hoge waardering van Amerikaanse aandelen duidt op de verwachting dat Amerikaanse winsten sneller zullen stijgen dan elders in de wereld.

Optimix stelt dat het belangrijk is om te kijken naar wat de Amerikaanse centrale bank gaat doen. Al geruime tijd verhoogt de Federal Reserve de rente en is het opkoopprogramma van obligaties stopgezet. Zolang de centrale bank dat doet tegen een achtergrond van een steeds sterker wordende economie met weinig inflatoire tendensen vindt Optimix dit geen probleem.

Zij verwachten echter dat de groei zal afnemen wanneer eenmalige stimulansen als belastingmaatregelen en extra overheidsuitgaven hun positieve invloed verliezen. Deze economische tegenwind zal ook de winstgroei van Amerikaanse bedrijven behoorlijk afremmen, waardoor de hooggespannen verwachtingen niet waargemaakt kunnen worden. Op de huidige koersniveaus ziet Optimix daarom weinig opwaarts potentieel voor Amerikaanse aandelen en vinden zij deze duur.

Het groeipotentieel van de opkomende markten, met Azië voorop, is volgens Optimix juist enorm. Toch zien zij dat aandelen uit deze markten sinds begin dit jaar bij beleggers uit de gratie zijn geraakt. Optimix wijt dit voor een belangrijk deel aan de dreigende taal van Donald Trump over een handelsoorlog. De president zou hierbij vooral uit zijn op politiek succes, wat onderstreept wordt door het handelsakkoord dat de VS onlangs met Mexico sloot. Optimix verwacht dat beleggers de komende maanden, mede dankzij de aantrekkelijke waarderingen, weer zullen investeren in de opkomende markten. Hierdoor zullen de scheve verhoudingen tussen Amerikaanse aandelen en aandelen uit opkomende markten weer afnemen.

Hoewel aandelen van opkomende markten uiteraard ook onderhevig zijn aan marktschommelingen, genieten deze op grond van de relatief lage waarderingen momenteel de voorkeur van Optimix boven Amerikaanse aandelen. Voorlopig breiden de analisten hun positie in opkomende markten echter nog niet uit. Veranderende marktcondities voor Amerikaanse aandelen zullen de rest van de markt namelijk niet ongemoeid laten. Optimix verwacht daarom dat een herijking van de waardering van Amerikaanse aandelen een nog gunstiger instapmoment voor opkomende markten zal creëren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!