Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 31 aug 2018 14:48

ECP verlaagt pay-out ratio opnieuw

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De winkeliers van Eurocommercial Properties (ECP) hebben het lastig door de oprukkende internetshops. Dat drukt de autonome huurgroei en de vastgoedwaarderingen.

De jaarcijfers van ECP vielen ons tegen. In het per eind juni afgesloten boekjaar stegen de nettohuuropbrengsten met 5,4% naar €171,8 mln, vooral dankzij de bijdrage van nieuwe winkelcentra in Brussel en Zweden. Op vergelijkbare basis vertraagde de huurgroei naar 1,4%, tegen een plus van 2,9% in de eerste negen maanden en 4,1% vorig jaar.

Het cijfer werd gedrukt door tijdelijke leegstand in Frankrijk na het vertrek van H&M in een tweetal winkelcentra. Nieuwe huurders staan klaar om de vrijgekomen ruimte in te nemen. In Italië werden nieuwe contracten tegen flink hogere huursommen afgesloten, maar de stijgingen waren minder uitbundig dan voorheen. De Zweedse huurgroei bleef op niveau.

Minder omzet voor winkeliers ECP
Ondanks de bloeiende economie draaien de huurders van ECP niet geweldig. Ze zagen hun omzetgroei in het afgelopen boekjaar afzwakken naar 1,1% en incasseerden in de eerste zes maanden van 2018 een omzetdaling van 0,5%.

Dat kwam voornamelijk door nat lenteweer en stakingen in Frankrijk. De Franse retailers deden het slechter dan het landelijk gemiddelde. Ook in de twee andere landen ging het minder voorspoedig. Vooral de modeketens krijgen het zwaarder door internetconcurrentie. Dit segment vertegenwoordigt ruim 40% van de huurinkomsten, exclusief hypermarkten. Ketens als Zara en H&M willen alleen nog maar heel grote winkels op de beste locaties. Hoewel de meeste winkelcentra van ECP in deze behoefte voorzien, ligt desinvestering van het resterende aantal kleinere centra voor de hand.

 

Afwaardering

Het directe beleggingsresultaat steeg met 7,1% naar €115,7 mln, ofwel €2,36 per aandeel (+5,8%). De nettowinst kwam uit op €72,1 mln, tegenover €260,8 mln vorig jaar. Er is een einde gekomen aan de aanzienlijke waardegroei. De vastgoedportefeuille is met 0,3% afgewaardeerd doordat de Franse winkelcentra 2,2% minder waard werden. Beleggers in Frankrijk eisen hogere aanvangsrendementen, wellicht vooruitlopend op een rentestijging of vanwege zorgen over de structurele impact van e-commerce. Online winkels zorgen vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voor malaise in de retailsector.

Hoewel de leegstand zeer laag blijft, komen ook de huurders van ECP meer onder druk te staan door internetconcurrentie (zie bovenstaand kader). Dit beperkt het opwaartse huurpotentieel. Ook moet ECP extra investeren om de winkelcentra aantrekkelijk te houden. Vandaar dat de pay-out ratio verder is verlaagd, naar 91%, en het dividend blijft steken op €2,15 (+2,4%).

Toekomstige winstgroei moet vooral komen uit de vele uitbreidingsplannen van bestaande winkelcentra en een actief aan- en verkoopbeleid. Zolang de rente laag blijft, zijn grote afwaarderingen niet te verwachten. Met een dividendrendement van 6,4% en disagio van 14% is het aandeel goedkoop. Toch worden wij voorzichtiger en verlagen we het koopadvies naar ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!