Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Karel Mercx, 23 aug 2018 12:02

Defensieve portefeuille: Walmart, Cisco, Apple, Buffett en technologieaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Het was een goede week voor de aandelen in de defensieve portefeuille. De koers van Walmart ging met 3,77% omhoog. De grootste supermarktketen op de wereld meldde dat de omzetgroei met 4% het dubbele was van wat analisten hadden verwacht.

Cisco steeg 2,09% omdat beleggers onder de indruk waren van de omzetgroei. De omzet in het afgelopen kwartaal kwam uit op $12,8 mrd, terwijl het een jaar geleden nog $12,1 mrd was.

Apple steeg afgelopen week met 0,6% omdat Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, zijn aandelenpositie in het grootste beursgenoteerde bedrijf op de wereld met 5% heeft uitgebreid. Buffett heeft nu 215,9 miljoen aandelen in Apple, die een waarde vertegenwoordigen van $46,5 mrd.

De goede resultaten van de Amerikaanse technologiesector vallen op wanneer men meeneemt dat de S&P500, de benchmark voor Amerikaanse aandelen, in de afgelopen week met 1,02% naar beneden ging. In de afgelopen jaren kon de Chinese technologiesector de Amerikaanse bijhouden, daar lijkt nu echter verandering in te komen.

—————————-

Chinese techsector klopt de Amerikaanse
De aandelen van Chinese technologiebedrijven zijn in de afgelopen jaren even sterk omhoog gegaan als Amerikaanse technologieaandelen. Chinese techbedrijven waren in ieder geval tot voor kort leidend. Tencent introduceerde op haar sociale netwerk Wechat nieuwe functies en Facebook kopieerde die functies vervolgens voor zijn sociale netwerken. In het eerste kwartaal was het zelfs zo dat Tencent een hogere beurswaarde had dan Facebook, en Alibaba zat Amazon op de hielen. De Chinese overheid heeft er echter voor gezorgd dat het klimaat is omgeslagen. Tencent heeft in de afgelopen maanden bijvoorbeeld geen enkele keer toestemming gekregen om nieuwe spellen te introduceren. Chinezen zijn spelletjesverslaafd, dus de tweedekwartaalcijfers van Tencent lieten voor het eerst sinds 2006 een daling van de winst zien. Dit jaar staat de Amerikaanse technologiesector op een winst van 15,17% en de Chinese op +18,26%. Dit verschil van 33 procentpunten is enorm.

—————————–

De positie die het ’t zwaarst heeft in de defensieve portefeuille is goud. Het edelmetaal is dit jaar 5,1% kwijtgeraakt. Oorzaak is de stijgende dollar, die op zijn beurt zorgt voor een daling van de inflatieverwachtingen. Goud beweegt bijna altijd omgekeerd aan de dollar.

De defensieve portefeuille houdt ongeveer 50% cash aan, aangezien de belangrijkste doelstelling is om het vermogen in stand te houden. De huidige waardering van aandelen noopt ons tot voorzichtigheid. De defensieve portefeuille steeg afgelopen week tot 1,57% over 2018.

 

9 november 2010 – 20 augustus 2018: 33,95%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!