Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 31 jul 10:45

Signify valt niet tegen

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Het gaat Signify niet lukken om de omzet in 2018 op te schroeven. Beleggers hadden echter vooral oog voor de lichtpuntjes in de cijferpresentatie van het verlichtingsbedrijf.

Het kost Signify meer moeite om de omzet op peil te houden dan het bedrijf aanvankelijk had verwacht. De voormalige lichtdivisie van Philips heeft in het tweede kwartaal de omzet met 3,4% zien dalen naar €1,5 mrd. Die afname vormde aanleiding om de prognose van een kleine omzetstijging in heel 2018 terug te trekken. Dat bericht is geen verrassing na de zwakke prestaties in het eerste kwartaal en matige cijfers van internationale branchegenoten. Beleggers hadden echter terecht meer oog voor de lichtpuntjes in de kwartaalrapportage van Signify.

Aandelen inkopen

De ebita van €130 mln lag 18% lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van het eerste kwartaal is er echter sprake van een groei met 23%. De ebita-marge verbeterde van 7,0 naar 8,4%.

Een andere meevaller is dat het concern de aandeleninkoop opschroeft. De doelstelling van het lopende jaar van €150 mln wordt verdubbeld naar €300 mln. Na een inkoop van €71 mln in de eerste jaarhelft, is hiervoor in het lopende halfjaar €229 mln beschikbaar. Alleen al dankzij de afname van het aantal stukken, kan de winst per aandeel in het lopende jaar iets oplopen.

Afstraffing

In operationeel opzicht geven de resultaten nog weinig aanleiding tot optimisme. Bij de traditionele lichtactiviteiten zoals gloeilampen, daalde de vergelijkbare omzet met 16,4% naar €351 mln. Wel liep de hoge ebita-marge iets op, van 20,7 naar 21,2%. De vergelijkbare omzet bij LED lag echter op hetzelfde niveau als vorig jaar, terwijl ook de ebita-marge stabiel bleef op 10,6%. In het professionele segment nam zowel de vergelijkbare omzet als de ebita-marge toe, respectievelijk met +3,6% naar €652 mln en van 7,7 naar 8,4%. Onder de streep daalde de winst, door hogere reorganisatielasten en enkele eenmalige posten, van €73 mln naar €29 mln.

Na de afstraffing die volgde op de eerstekwartaalcijfers, veerde de beurskoers de afgelopen dagen juist wat op. Bij de huidige waardering (k/w 11,4) is het de moeite waard om het dividendrendement van ruim 5% op te strijken en het aandeel aan te houden in afwachting van operationele verbetering.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles