Groeiversnelling Johnson & Johnson zet door - BeleggersBelangen.nl

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 17 jul 16:58

Groeiversnelling Johnson & Johnson zet door

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De kwartaalcijfers van Johnson & Johnson wijzen erop dat de stevige groei van begin dit jaar geen incident was. De omzetstijging wordt echter overschaduwd door juridische perikelen.

De inkomsten van Johnson & Johnson (JNJ) zijn in het afgelopen kwartaal met 11% gestegen naar $20,8 mrd. Daarmee bewijst het concern dat de stijging van 13% in het eerste kwartaal geen incident was. Het bedrijf profiteerde overigens wel van een valutarugwind bij de internationale groei van 12%, naar $10,2 mrd. Zonder dit effect zou de inkomstenstijging op 9% zijn uitgekomen.

Net als in het vorige kwartaal was de groei te danken aan een flinke omzetsprong bij de farmaciedivisie: +20% naar $10,4 mrd. Het concern profiteerde voornamelijk van nieuwe blockbusters op het vlak van oncologie, zoals Darzalex tegen beenmergkanker (+71% naar $511 mln), Imbruvica tegen leukemie (+38% naar $620 mln) en Zytiga tegen uitgezaaide prostaatkanker (+63% naar $909 mln).

Juridische perikelen

De sterke groei van de farmaciedivisie vormt een contrast met de stagnerende inkomsten bij de consumentenactiviteiten. De inkomsten van $3,5 mrd lagen slechts 1% hoger dan vorig jaar. Bij de divisie medische apparatuur klom de omzet met 4% naar $7,0 mrd. De voor eenmalige posten geschoonde winst steeg met 14% naar $5,7 mrd, oftewel $2,10 per aandeel.

De koersstijging van 4% is lang niet genoeg om de schade van de afgelopen maanden uit te wissen. Sinds half januari is Johnson & Johnson namelijk met 15% onderuit gegaan. Dat is voor een groot deel het gevolg van juridische perikelen. Het concern is aangeklaagd omdat het langdurig gebruik van producten met talkpoeder eierstokkanker zou veroorzaken. Onlangs kende een rechter een groep van 22 vrouwen een schadevergoeding van in totaal $4,7 mrd toe. De onderneming gaat in beroep tegen de uitspraak.

Premie verdwenen

Hoewel talkpoeder geen asbest bevat en er geen wetenschappelijk bewijs is van een link met eierstokkanker, is de waarderingspremie door de juridische onzekerheid verdwenen. Het aandeel wordt verhandeld voor 15,8 maal de verwachte winst, terwijl dat vorig jaar bijna 20 was. Aangezien de waardering geen opwaarts potentieel heeft, moet het rendement komen van winstgroei van op de middellange termijn 5 à 10% en het dividendrendement van 2,9%. Een opwaartse bijstelling van het houdadvies komt aan de orde zodra er uitzicht komt op een oplossing voor de talk-rechtszaken.

Johnson & Johnson kw2 2018 kw2 2017
Omzet $20,8 mrd $18,8 mrd
Bedrijfsresultaat $13,9 mrd $13,0 mrd
Winst excl. eenmalige posten $5,7 mrd $5,0 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles