Updates

Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 27 mrt 2018 14:59

Staatsobligaties reageren vlak op mogelijke matiging handelsoorlog

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen

De daling van de Duitse tienjaarsrente op staatsobligaties zette door. Dit komt, als eerste, doordat de ECB later met haar geldmarktverhogingen begint dan verwacht (nu midden 2019 of later).

Hoewel geldmarktrentes en kapitaalmarktrentes, zoals de tienjaarsrente, niet noodzakelijkerwijs tegelijkertijd dezelfde richting op hoeven gaan, is dat nu wel logisch. De ECB heeft de inflatieverwachtingen als het ware verlaagd en de vergoeding voor die verwachting zit in rentetarieven van leningen met elke levensduur. Bovendien blijft de ECB dus langer de obligaties kopen.

Effect van handelsoorlog

Een tweede factor is de aangekondigde handelsoorlog. Hoewel het er nu op lijkt dat de soep minder heet wordt gegeten, kan niet worden uitgesloten dat er toch enige schade ontstaat. In tegenstelling tot de aandelenmarkten, die na het weekeinde optimistischer waren, reageerden de obligatiemarkten bedaard. Alsof zij de berichten over matiging van die oorlog niet geloofden. De tocht naar veiligheid ging door. En veiligheid wordt in Europa nu eenmaal gevonden bij Duitse staatsobligaties. De Nederlandse rentedaling bleef achter (zie grafiek). Mocht er toch een handelsoorlog komen, dan zal de Duitse tienjaarsrente verder dalen (en de koers dus stijgen). Ook de Amerikaanse rente zal dan gaan dalen en elders komt stijging.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.