Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 21 mrt 2018 13:00

Zijn obligaties nog wel een stabiele factor in een beleggingsportefeuille?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen

Obligaties hebben de naam dat zij voor stabiliteit zorgen in een portefeuille en dat hun inkomsten een grotere zekerheid vormen dan die van aandelen. Aan de laatste wordt een groter koersrisico toegedicht. Om die reden zou een belegger naarmate hij ouder wordt de nadruk in zijn portefeuille moeten verschuiven van aandelen naar obligaties.

Werkelijkheid

Die wijsheid gaat echter niet meer op. De omstandigheden in de obligatiemarkten – kortweg te definiëren als een vraag die veel groter is dan het aanbod – heeft de koersen opgedreven. Daardoor is het rendement van obligaties gedaald tot enkele procenten of minder, al naar gelang het soort obligatie. Obligaties zijn daardoor zeer gevoelig geworden voor een beleggingsklimaat waarin de rente gaat stijgen. Dat leidt tot koersverlies.

Momenteel is het klimaat zo dat de rente vermoedelijk gaat stijgen . Zo stijgen de schulden in de VS en gaan de centrale banken hun vraag terugbrengen. De zekerheid die obligaties vroeger brachten, is er dus momenteel niet. Het is zoeken met een lantaarn om obligaties te vinden waarvan het risico van koersverlies op dit moment klein is.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!