Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Hildo Laman, 23 feb 2018 09:27

ETF-portefeuille: een aanstaande verkoop

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

De ETF-portefeuille staat na bijna acht weken op een verlies van 3,2% voor dit jaar. Sinds de start in 2014 ziet het er een stuk beter uit met een winst van 31,9%.

De beursdaling van eind januari en begin februari zijn een belangrijke oorzaak van het matige jaarresultaat, maar ook de waardedaling van de Amerikaanse dollar speelt een belangrijke rol. Meer dan de helft van de ETF’s in onze portefeuille heeft een dollarnotering.

Dollar succes

We hebben al eerder laten weten dat we de invloed van de dollar willen beperken. Een probleem daarbij is dat de in dollars genoteerde ETF’s een groot deel van het succes van de portefeuille hebben veroorzaakt. Drie van de vier best presterende ETF’s in de portefeuille zijn Amerikaans: de Vanguard dividend appreciation ETF (fondscode: VIG, +72,0%), de PowerShares buyback achievers (fondscode: PKW, +63,5%) en de Consumer staples select sector SPDR (fondscode: XLP +56,7%). Het is over het algemeen niet verstandig om de winnaars in een portefeuille te verkopen. Van de eerstgenoemde hebben we desondanks een deel verkocht vanwege het grote gewicht en het dollarprobleem. Nu kiezen we ervoor om de iShares preferred stock ETF (fondscode: PFF) te gaan verkopen. Deze ETF doet het niet goed vanwege de angst voor een hogere rente in de VS. Daardoor staat de ETF niet ver boven de laagste koers van de laatste vijf jaar. Omdat we niet wanhopig zijn, willen we een klein koersherstel afwachten naar $37,50. Dan gaat deze positie eruit. Daarmee wordt de dollar iets minder belangrijk, en de gevolgen van een hogere rente kleiner.

Preferente aandelen en hogere rente
Preferente aandelen zijn aandelen met de kenmerken van een obligatie. Over deze aandelen wordt een dividend uitgekeerd dat van te voren is vastgesteld. Dividend op preferente aandelen gaat vóór dividend dat aan de gewone aandeelhouders moet worden uitgekeerd. Dus in moeilijke tijden kan het gewone dividend verlaagd of geschrapt worden, en bij preferente aandelen kan dit niet. Door deze vaste uitkering lijken preferente aandelen op obligaties. Het koersverloop lijkt ook meer op dat van obligaties. Bij een hogere rente daalt de waarde, en bij een lagere rente stijgt de waarde. Nu de rente in de VS oploopt, zijn preferente aandelen daar minder in trek. Vandaar dat de iShares preferred stock ETF de laatste paar maanden is gezakt. Door verkoop beperken we naast het dollarrisico dus ook ons renterisico.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!