Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 12 feb 2018 12:53

AkzoNobel staat voor uitdaging

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De resultaten over 2017 van AkzoNobel liggen goeddeels in lijn met het voorgaande jaar, maar het waarmaken van de beloftes wordt niet gemakkelijk in het huidige marktklimaat. Over het afsplitsen of verkopen van de divisie Specialty Chemical is nog geen besluit gevallen.

Uit voorlopige cijfers die AkzoNobel donderdag 8 februari publiceerde, blijkt dat de inkomsten met 3% zijn opgelopen naar €14,6 mrd. De ebit steeg met nog geen 2% naar €1,5 mrd. Kosten voor de aanstaande afsplitsing van de divisie Specialty Chemicals (€130 mln) blijven buiten beschouwing in dit bedrag. AkzoNobel brengt op 8 maart de definitieve resultaten naar buiten. Waarschijnlijk is er dan ook meer bekend over de toekomst van Specialty Chemicals.

Verkopen of afsplitsen

Het concern heeft de juridische afsplitsing van Specialty Chemicals afgerond. Het is afwachten of er een koper komt, of dat de divisie verzelfstandigd wordt. Hierover hakt AkzoNobel in april de knoop door. Naar verluidt hebben vooral investeringsmaatschappijen interesse in de activiteiten. Voor deze partijen is het lastig om synergievoordelen te behalen. Hierdoor kan de overnameprijs mogelijk wat lager uitpakken dan waar beleggers op hopen. Op de lange termijn wordt de koersrichting van echter bepaald door de gang van zaken bij de overgebleven divisies. Bij Decorative Paints heeft momenteel de wind in de rug dankzij een groeiende afzet in Azië. Performance Coatings maakt juist een wat lastigere periode door als gevolg van een lagere vraag vanuit de energiesector.

Blik op 2020

Achter de stabiele resultaatontwikkeling in 2017 gingen stijgende grondstofprijzen en nadelige valutaeffecten schuil. AkzoNobel heeft dat goed weten te compenseren met kostenbesparingen, die in het lopende jaar moeten oplopen tot €110 mln. De onderneming herhaalde de verwachting voor 2020. In dat jaar moet het rendement op verkopen van de overgebleven activiteiten op ten minste 15% uitkomen. Een andere doelstelling is een rendement op het geïnvesteerd vermogen van meer dan 25%. In het huidige marktklimaat wordt het nog een flinke uitdaging om die belofte in te lossen. Dit komt bovenop het gevaar dat de opbrengst van Specialty Chemicals kan teleurstellen. Ondanks dat de (voorlopige) jaarcijfers niet tegenvallen, is het derhalve nog te vroeg om het verkoopadvies bij te stellen.

Voorlopige jaarcijfers Akzo Nobel20172016
Omzet€14,6 mrd€14,2 mrd
Ebit€1,5 mrd€1,5 mrd

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!