Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Advies Martijn van Herpen, 7 feb 2018 11:03

BP verhoogt productie sterk

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

BP presenteerde dinsdag haar jaarcijfers. De winst kwam voor heel 2017 uit op $6,2 mrd versus $2,6 mrd in 2016. De netto-inkomsten in het vierde kwartaal kwamen uit op $2,1 mrd, beter dan de analistenverwachting van $1,95 mrd. De nettoschuld daalde tot $37,8, terwijl deze aan het einde van het derde kwartaal nog $39,8 mrd bedroeg. De gearing bedraagt 27,4%, waar de doelstelling van BP is om deze tussen de 20 en 30% te houden. De operationele cash flow (exclusief betalingen gerelateerd aan olieramp in de Golf van Mexico) steeg met 36% naar $24,1 mrd.

BP heeft in 2017 zeven grote projecten opgeleverd en liet een indrukwekkende stijging in olieproductie zien. De upstream-productie kwam in het vierde kwartaal (exclusief samenwerking met Rosneft) uit op het equivalent van 2,6 miljoen vaten per dag, tegen 2,2 miljoen in het vierde kwartaal een jaar geleden. Dit betekent een stijging van maar liefst 18% en is de hoogste productie sinds 2010. BP verwacht dat deze producties verder zal stijgen. Ceo Dudley zei op de cijferpresentatie dat er meer investeringsmogelijkheden zijn dan BP zich kan veroorloven. Daardoor kiest BP zorgvuldig, aangezien het hogere rendementen wil.

Nasleep olieramp vermindert

BP heeft nog steeds last van de kosten die het moet betalen vanwege de olieramp in 2010 met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Deze betalingen nemen wel af. In 2017 ging het om $5,2 mrd, wat duidelijk lager ligt dan de $6,9 mrd in 2016. Voor 2018 zijn deze betalingen begroot op iets meer dan $3 mrd en voor 2019 nog maar op $2 mrd.

Waar Shell onlangs het scripdividend stopte, gaf BP’s cfo Brian Gilvary aan dat hij de optie voor scripdividend vooralsnog wil handhaven. Positief is te noemen dat BP is gestart met het inkopen van eigen aandelen in het vierde kwartaal. Er werd voor $343 miljoen aan aandelen teruggekocht, waarmee het de verwatering door scripdividend volledig teniet doet. Gilvary zei dat het de bedoeling is dat ook in de toekomst het aantal aandelen dat wordt uitgegeven voor scripdividend weer zal worden ingetrokken via aandeleninkoopprogramma’s. Het dividend ligt momenteel op $0,10 per kwartaal, wat neerkomt op een dividendrendement van 6,0% per jaar. Gilvary verwacht dat de olieprijzen eind dit jaar weer dalen richting de $50-55 per vat. Het houdadvies blijft gehandhaafd.

 

20172016
Omzet$ 240,2 mrd$ 183,0 mrd
Netto schuld$ 37,8 mrd$ 35,5 mrd
Winst$ 6,2 mrd$ 2,6 mrd

Koers: 4,80 GBP
Dividend: $ 0.40
1 U.S. dollar = 0,721688173 GBP
Dividendrendement = 6,0%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!